Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vzorek AMD Ryzen 7 5700G se už prodával v bazaru, jaký má výkon?

12.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Vzorek AMD Ryzen 7 5700G se už prodával v bazaru, jaký má výkon?
V poslední době se množí případy, kdy se na trh, respektive spíše do bazarové nabídky dostane zboží, které by se prodávat rozhodně nemělo. Nyní to padlo i na inženýrský vzorek APU Ryzen 7 5700G generace Cezanne.
Je silně pravděpodobné, že AMD nevyšle na volný trh ani samotná desktopová APU Cezanne a bude je dodávat jen OEM výrobcům, ale můžeme rozhodně počítat s tím, že mnohé kusy si cestu najdou, jen ne v rámci oficiálních prodejních kanálů. Nyní se ostatně do nabídky serveru eBay dostal i inženýrský vzorek Ryzenu 7 5700G (Zen 3, Cezanne), který AMD ještě ani nepředstavilo. Z nabídky je vidět, že prodávající jich měl k dispozici víc, ovšem nyní již jsou všechny pryč. 
 
 
Nelze tak očekávat žádnou podporu a původně nebyly k dispozici ani grafické ovladače, čili kupující musel využít samostatnou grafickou kartu. Získal tak inženýrský vzorek s OPN kódem 100-000000263-30 bez záruky funkčnosti, k němuž ale prodávající později získal i grafické ovladače, které začal obratem nabízet. A vypadá to, že jde o ty samé procesory, které byly předmětem nedávné aktuality.
 
 
Vzorky vyzbrojené 8C/16T konfigurací jader Zen 3 pracují na turbu až 4,45 GHz, ovšem dle provedených testů zvládají přetaktování všech jader až na 4,7 GHz. Vedle toho mají 512 Shaderů grafiky Vega na taktu přes 2 GHz, ovšem benchmarky zatím ukázaly jen výkon procesorových jader, a to právě s přetaktováním na 4,7 GHz. 
 
V takovém případě se Ryzen 7 5700G v jednovláknovém testu CPU-Z vyrovnal i Ryzenu 7 5800X a ve vícevláknovém testu jej dokonce překonal. V Cinebench R23 pak získal 1514 bodů v jednovláknovém a 15456 bodů ve vícevláknovém testu, a to opět přetaktovaný na 4,7 GHz. 
 
Jaké desky ale vůbec takové čipy podporují, když jde ještě o APU, která AMD ani nepředstavilo? Potřebujeme k tomu model s čipsetem série 500, který je vybaven BIOSem s AGESA 1.2.0.0. 
 
Zdroj: wccftech