reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vzorky Intel Core i9-12900K "Alder Lake" se již prodávají v Číně

19.7.2021, Jan Vítek, aktualita
Vzorky Intel Core i9-12900K "Alder Lake" se již prodávají v Číně
Dalo se to očekávat, neboť již v jiných případech se objevily v prodeji vzorky hardwaru, které se na veřejnost dostat rozhodně neměly, anebo šlo i o předčasný prodej hotového hardwaru. Nyní jde o procesory Alder Lake.
Pokud scalpeři přidělávají vrásky na čele samotným zákazníkům, pak prodej nehotového hardwaru určeného k testům a validaci jiných komponent mohou nelibě nést především výrobci, jako tentokrát Intel. Ten už letos řešil předčasný prodej procesorů Rocket Lake-S, a to dokonce ve známém německém obchodě Mindfactory, což značí, že ani takoví prodejci už nemají velký zájem dodržovat pravidla, natož pak ti, kteří se nějakým způsobem dostanou k inženýrským vzorkům nových procesorů, které se pak dají dobře zpeněžit. 
 
Vzorek Alder Lake - VideoCardz
 
Občas se takové vzorky dostanou prostě do bazarové nabídky, ale dle Yuuki_AnS (THW) jde v tomto případě prostě o čínský trh, kde jsou k dostání rané verze procesoru Core i9-12900K Alder Lake. Ceny se pohybují někde kolem 1100 dolarů (plus/minus cca 50) a je zřejmé, že jde prostě o vzorky, které Intel dříve rozeslal svým partnerům, aby ti s nimi mohli vyzkoušet své základní desky, paměťové moduly či případně jiný hardware. A co potom s takovými procesory? 
 
Core i9-12900K bude pochopitelně nástupce dnešního vlajkového modelu, Core i9-11900K, na rozdíl od nějž už nabídne dvojnásobných 16 jader. Osm z nich bude výkonných Golden Cove a osm slabších Gracemont, v jejichž případě se ale mluví o tom, že budou zhruba na úrovni mikroarchitektury Skylake. Dále tu máme 30 MB L3 cache a že jde o procesor řady K, pak bude mít pochopitelně i odemknutý násobič či zde spíše násobiče, neboť dva typy jader budou znamenat i různé takty. 
 
Inženýrské vzorky Core i9-12900K mají pracovat na taktech 5,3 GHz (turbo jednoho a dvou jader) či 5 GHz (turbo všech jader) v případě Golden Cove. Jádra Gracemont zase mají ve stejné zátěži pracovat na 3,9 či 3,7 GHz, čili zvláště u Golden Cove už jde o velice slušné takty a je otázka, zda ty půjdou ve finálních verzích ještě nahoru. 
 
Máme také očekávat vcelku obvyklou spotřebu vzhledem k TDP 125 W (PL1) a 228 W (PL2), přičemž právě PL2 je oproti zmíněnému modelu z generace Rocket Lake-S o necelou desetinu nižší. 
 
Dle zdroje přitom daný prodejce nemá mít v zásobě jen pár těchto procesorů. Právě naopak, chce je prodávat alespoň po 100 kusech, kde budou navíc namíchány také starší inženýrské vzorky. A pak je tu ještě jedna maličkost, Alder Lake už budou potřebovat nové desky s LGA 1700, které ještě k sehnání nejsou vůbec, takže kdo by čekal, že někdo brzy zveřejní testy jednoho z prodávaných vzorků, ten asi může čekat dál. Ale uvidíme, třeba se výsledky objeví i včetně nových DDR5. 


reklama