reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD má velký zájem o Kioxii, může vzniknout flashový gigant

26.8.2021, Jan Vítek, aktualita
WD má velký zájem o Kioxii, může vzniknout flashový gigant
Sága společnosti Toshiba Memory, která se ne tak dávno přeměnila ve firmu Kioxia, možná skončí u jejího dlouholetého partnera, společnosti Western Digital. Ta má totiž velký zájem o akvizici Kioxie. 
Western Digital úzce spolupracoval s Kioxií ještě v době, kdy jsme ji znali jako Toshiba Memory. Mateřská Toshiba se ale dostala do úzkých a snažila se prodat svou Toshiba Memory, což se po mnoha peripetiích povedlo a novým většinovým vlastníkem se stal americký Bain Capital s téměř 56 % ve firmě. Tři procenta pak vlastní Hoya a zbylých 40 procent pak Toshiba. 
 

 
V roce 2019 byla Toshiba Memory Corporation přejmenována na firmu Kioxia a nyní má o ni zájem americký Western Digital, který by dle hodnoty Kioxie měl být připraven sehnat více než 20 miliard dolarů. A samozřejmě také půjde o akvizici, kterou budou podrobně zkoumat regulátoři různých zemí, přičemž už předchozí prodej dlouho zdržovaly čínské úřady. Zde jde navíc o to, že spojením WDC a Kioxie by vznikl podnik rovnající se i samotnému Samsungu a to ještě nepočítáme výrobu HDD. Z WDC by se tak vpravdě stal gigant ve svém oboru, za nímž a Samsungem by byla velká propast.
 
 
Wall Street Journal (WSJ) přitom hlásí, že rozhovory o akvizici Kioxie firmou WDC se v poslední době vyvíjejí velice dobře a očekává se, že již v polovině září by se mohlo dospět ke konečné dohodě, aby mohl odstartovat celý akviziční proces. WDC má přitom v záměru vytvořit konsorcium investorů, mezi nimiž ale bude sám vlastnit v Kioxii většinový podíl. 
 
Obě firmy přitom již nyní společně provozují továrny na 3D NAND Flash v Japonsku, ovšem to neznamená, že by tamní úřady byly automaticky nakloněny vytvoření nové flashové superfirmy. Nebyly totiž tomu nakloněny ani před několika lety, kdy WDC usilovat o tehdejší Toshiba Memory a vedle toho budou do věci mluvit i úřady v USA, Velké Británii a Číně. Dříve měl přitom o Kioxii zájem také americký Micron, ovšem ten už dle WSJ ztratil zájem, a tak zbyl jen WDC. 


reklama