reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD uvádí na trh 20TB pevný disk se 64 GB paměti Flash, k čemu bude?

1.3.2022, Jan Vítek, aktualita
WD uvádí na trh 20TB pevný disk se 64 GB paměti Flash, k čemu bude?
Na trh přichází nový pevný disk WD Red Pro 20TB, který je vybaven celkem 64 GB paměti Flash, a to za doporučenou cenu 499 USD. K čemu mu ale bude tato paměť, která by dříve takový disk zařadila mezi hybridní SSHD?
Před několika lety byly aktuální pevné disky SSHD, čili hybrid mezi SSD a HDD využívající elektronickou i magnetickou paměť pro data dle toho, jak často je k nim přistupováno. Jinými slovy, SSD část tu fungovala coby vyšší úroveň paměti v celkové hierarchii, aby byla často používaná data rychleji k dispozici a pro zbytek se pak mohly využít klasické magnetické plotny. 
 
WD Red Pro 20TB je vybaven v podstatě stejně jako SSHD, ovšem rozdíl je v tom, k čemu používá svých 64 GB. Jde tu totiž o technologii OptiNAND a ne o využití elektronické paměti pro prosté ukládání samotných dat. 
 
 
Technologie OptiNAND je založena na využití elektronické NAND Flash, která je určena pro ukládání metadat. Čili dle firmy Western Digital dokáže její OptiNAND s využitím rozšířených metadat zajistit vyšší hustotu záznamu díky vyššímu počtu stop, dále je zajištěn i vyšší výkon díky nižší nutnosti obnovy chyb u stop (ATI) a omezení potřeb dodatečných zápisů do vyrovnávací paměti a také může být mnohonásobně více dat uchováno v případě, že dojde k náhlému selhání napájení, což má své dopady na spolehlivost. 
 
WD už přitom má na trhu 20TB modely s OptiNAND, a sice Gold (WD201KRYZ) a Ultrastar DC HC560 (WUH722020ALE6L1 a WUH722020ALE6L4). Nový WD Red Pro 20TB, jak napovídá i grafika na jeho červeném štítku, je přitom určen především pro NAS servery, a ne pro nasazení ve velkých datových centrech jako Gold a Ultrastar. 
 
64 GB elektronické paměti je tu v podobě iNAND UFS na tzv. embedded flash drive (EFD), přičemž hlavní kapacitu zajistí celkem devět ploten, na nichž se využívá technologie ePMR pro energeticky podpořenou formu zápisu, díky níž lze na každou plotnu zapsat 2,2 TB dat. Jinak se tu využívá ale konvenční způsob zápisu (CMR) a ne SMR s překrývanými stopami, která by mohla výrazně omezit výkon. 
 
Dále můžeme zmínit otáčky ploten 7200 RPM a dále 512 MB klasické cache v podobě paměti DRAM. Očekávat pak můžeme přenosové rychlosti dosahující až 268 MB/s.  


reklama