reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Webb už je plně rozložen, proč nám to ale neukázaly kamery?

10.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Webb už je plně rozložen, proč nám to ale neukázaly kamery?
Vesmírný teleskop Jamese Webba už je plně rozložen, čili nyní bude následovat postupné ladění všech segmentů hlavního zrcadla, které by mělo skončit před umístěním na oběžnou dráhu kolem 2. libračního bodu. 
Vesmírný teleskop Jamese Webba (JWST) se nyní nachází už v třikrát větší vzdálenosti, než je Měsíc, čili mu zbývá překonat něco přes 300.000 km, což je cca čtvrtina cesty k L2. Spěje ale už k vrcholu své dráhy, kvůli čemuž stále zpomaluje, a tak je z hlediska času jen za polovinou svého letu k vytyčenému cíli. 
 
 
NASA se ale už může pochlubit tím, že JWST je plně rozložen, čili v posledních dnech byl vyklopen i radiátor pro chlazení (především) vědeckých přístrojů a poté se zformovalo i hlavní zrcadlo, jehož jednotlivé šestihranné segmenty se nyní budou ladit. Tento proces by měl být dokončen zhruba dva dny před tím, než teleskop doletí k druhému libračnímu bodu (L2) umístěnému v závěsu za Zemí z pohledu od Slunce a v ten moment proběhne třetí a poslední zážeh motorů.
 
Poslední ale bude samozřejmě jen s ohledem na let k cílové lokaci, neboť L2 nepředstavuje bod, který by byl stabilní natolik, aby se těleso jen tak udrželo na jeho orbitě (na rozdíl od L4 a L5). Bude tak zapotřebí dráhu často korigovat, a proto je důležité, že Ariane 5 dokázala Webb tak přesně uvést na potřebnou dráhu, díky čemuž ten spotřebuje na své cestě k L2 méně paliva, které bude moci využít později. Webb tak má zásoby paliva na výrazně delší než 10letý provoz. 
 
 
Proč se ale nemůžeme sami podívat, jak Webb aktuálně vypadá? Jednak bychom toho na štítem chráněné stinné straně, která je ta zajímavější, asi moc neviděli (bez přídavného osvětlení), což platí i pro druhou stranu, která by však naopak kamery oslňovala. Ale jde i o to, že NASA žádné kamery nepotřebuje. Má tu potřebné mechanické, tepelné a elektrické senzory a navíc by kamery celé již tak dost složité zařízení ještě více zkomplikovaly, zvýšily by výdej tepla a také by bylo pro stinnou stranu zapotřebí vyvinout speciální verze schopné pracovat při nízkých teplotách. A ty už jsou opravdu nízké, neboť aktuálně se již dostaly i pod -200 °C. 
 
V příštích dvou týdnech tak už Webbův teleskop necháme spíše být, pokud se neobjeví něco zajímavého, a počkáme si na finální zážeh. 
 
Zdroj: NASA


reklama