reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Webbův teleskop splnil poslední testy, brzy bude odeslán ke startu

30.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Webbův teleskop splnil poslední testy, brzy bude odeslán ke startu
JWST, Webb, neboli Vesmírný teleskop Jamese Webba, jedno z nejsložitějších zařízení, které bylo kdy sestrojeno pro provoz ve vesmíru, už splnil skutečně poslední testy. Brzy tak bude zabalen a odeslán do místa startu. 
Vesmírný teleskop Jamese Webba (JWST) má v moci ovlivnit svět astronomie nebo i jiných vědních oborů stejně jako samotný Hubbleův dalekohled. JWST dohlédne dál i díky své schopnosti pozorovat hluboko v infračerveném spektru, mnohem větší primární zrcadlo mu umožní zaměřit se i na velice vzdálené menší cíle, což jsou především exoplanety, ale zdaleka nejde jen o ně. Ve skutečnosti už musí být seznam objektů k pozorování velice dlouhý, a to i proto, že JWST má značné zpoždění. Pečlivost se ale v tomto případě snad vyplatí, neboť teleskop bude ve vzdálenosti 1,5 milionů kilometrů v závěsu za Zemí jen velice těžko dosažitelný. 
 
 
NASA tedy nyní hlásí, že JWST prošel posledními testy, což znamená, že nyní už je na řadě jeho odeslání do místa startu. Pro tuto cestu po vodě do Francouzské Guyany (Kourou) je aktuálně připravován v zařízení firmy Northrop Grumman, odkud bude muset plout i skrz Panamu, neboť se nyní nachází na západě USA. 
 
 
Nyní se tak teleskopu už věnují experti na dekontaminaci, dopravní inženýři a logistici. V průběhu příštího měsíce dokončí svou práci, čili JWST bude zabalen a připraven pro transport. Ten bude zřejmě utajen, neboť NASA už dříve vyjádřila své obavy před útokem pirátů, kteří by se mohli pokusit teleskopu zmocnit a žádat za něj výkupné. Mezitím budou také v Baltimoru probíhat poslední zkoušky komunikačního systému, který bude zapotřebí už po cestě do libračního bodu (L2), kdy se teleskop bude pomalu rozbalovat. 
 
Na místě startu pak technici připraví JWST do letové konfigurace, což znamená i naplnění nádrží palivem (hydrazin a oxid dusičitý), odstraní chrániče choulostivých částí a samozřejmě teleskop také naposledy zkontrolují, zda snad při převozu nedošlo k jeho úhoně. Poté už bude uzavřen pod aerodynamický kryt určený pro raketu Ariane 5. 
 
 
K raketě zůstane JWST připojen ještě 26 minut po startu, ale poté se už oddělí a nejdříve automaticky rozloží své solární panely, než se spojí se Zemí, odkud už budou další kroky řízeny obsluhou. Celé zprovoznění přitom zabere asi šest měsíců, z čehož jeden měsíc zabere cesta do cílové oblasti, do níž již možná dorazí téměř připraven se sestaveným primárním zrcadlem i rozloženým slunečním štítem, za nímž budou panovat ty pravé podmínky pro sledování vesmíru v infračerveném spektru. 
 
Ze zprávy NASA se ale bohužel nedozvídáme, jak vypadá situace s aerodynamickými kryty raket Ariane 5. Kvůli problémům s nimi byl letošní start JWST ohrožen. Dle výsledků mise VA-254 z 30. července to ale vypadá, že si nemusíme dělat starosti, neboť ta byla hlášena jako úspěch, takže další je stále plánována na 15. října a později v listopadu by tak už měl letět JWST.  


reklama