reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Webbův teleskop vyfotil působivý snímek mlhoviny Tarantule

7.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
Webbův teleskop vyfotil působivý snímek mlhoviny Tarantule
Webbův teleskop se činí a nyní byl zveřejněn působivý 122MPx snímek mlhoviny Tarantule z jeho kamery NIRCam (Near-Infrared Camera). Jde o mozaiku a kombinaci několika snímků dohromady. Pro focení se ale vyzkoušela i kamera MIRI.
James Webb Space Telescope (JWST), který vznikl ve spolupráci agentur NASA, ESA a CSA, se nám postaral o další působivý snímek. Jde o záběr mlhoviny Tarantuje, která je známá také pod označeními 30 Doradus, 30 Dor nebo NGC 2070 a je od nás vzdálena přes 170 tisíc světelných let. O pořízení záběru se postarala kamera Near-Infrared Camera (NIRCam).
 
Mlhovina Tarantule
 
Výsledný obrázek je kompozitem několika expozic, které byly pořízeny s různými infračervenými filtry. Výsledným černobílým expozicím pak byly v kompozici přiřazeny různé barvy. Snímek pořízený s filtrem F444W tak vidíme jako červené části, F470N pak oranžové, F200W se postaral o zelený kanál a F090W pak o modrý. Fotografie byla pořízena 2. června 2022 a zabírá vzdálenost zhruba 360 světelných let. Výsledek má rozlišení 14557×8418 pixelů a podívat se na něj můžete na stránkách projektu. Mlhovinu vyfotili i kamera MIRI, jejíž výsledek vidíte níže.
 
Mlhovina Tarantule (MIRI)
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama