reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Western Digital a Kioxia představují 112vrstvé paměti NAND

31.1.2020, Jan Vítek, aktualita
Western Digital a Kioxia představují 112vrstvé paměti NAND
Společnosti Western Digital a Kioxia (dříve Toshiba Memory) představily nové 3D NAND Flash, čili vrstvené paměti pro budoucí SSD. Ty se skládají již ze 112 vrstev, takže nejde o očekávané 128vrstvé paměti. 
Mohli jsme totiž očekávat, že po přechodu ze 64vrstvých pamětí na 96vrstvé nastane stejně velký skok a společnosti obecně nabídnou paměti ze 128 vrstev. Nicméně jisté to samozřejmě nebylo, a to už jen kvůli tomu, že společnosti nabízejí třeba i 72vrstvé paměti. Nakonec si tak společnosti Western Digital a Kioxia připravily paměti složené ze 112 vrstev. 
 
 
Jedná se o paměti s označením BiCS5, které navazují právě na BiCS4, jež právě mají 96 vrstev. Jde tak v podání těchto společností o pátou generaci 3D NAND Flash a konkrétně pak to jsou 512Gbit čipy s buňkami typu TLC. 
 
Nemůžeme je očekávat brzy v hotových produktech, neboť dle dostupných informací se nebudou vyrábět v dostatečném množství až do druhé poloviny tohoto roku. Později rovněž přijdou i verze s kapacitou 1 Tbit, a to stále s buňkami TLC a vedle toho bude i kapacita 1,33Tbit, ale to už s buňkami QLC, čili se čtyřmi bity namísto třech. 
 
Dle serveru Anandtech je pravděpodobné, že nové paměti byly ve skutečnosti vyrobeny ze dvou 56vrstvých čipů umístěných na sobě namísto toho, aby šlo rovnou o celé čipy vyrobené ze 112 vrstev. To je nakonec vcelku jedno a důležité je, že dle výrobců představují 40% navýšení kapacity na vyrobený wafer, pokud se srovnávají konkrétně 112vrstvé 512Gbit TLC BiCS5 s 96vrstvými a 256Gbit TLC BiCS4, přičemž nárůst vrstev je pouze 16%. Dosaženo toho bylo pomocí jistých dalších nejmenovaných vylepšení, které se týká také navýšení výkonu o 50 procent na 1,2 GT/s. 
 
V tomto kvartálu tak WD a Kioxia začnou vyrábět vzorky a produkce ve velkém začne někdy v druhé polovině roku. Výsledné produkty se tak dostanou na trh nejdříve k jeho konci. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama