reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Western Digital míří k soudu za zatajování SMR ve svých HDD

1.6.2020, Milan Šurkala, aktualita
Western Digital míří k soudu za zatajování SMR ve svých HDD
V polovině letošního dubna vypukl velký skandál společnosti Western Digital. Zjistilo se totiž, že některé její disky měly technologii SMR, kterou ale WD nikde neuvedlo. Nejde totiž o něco, co by bylo zrovna žádoucí. Není divu, že je nyní na stole žaloba.
Společnost Western Digital čelí nemalému problému. V polovině dubna totiž prasklo, že v některých svých discích používá technologii SMR (Shingled Magnetic Recording), což je sice technologie, která snižuje cenu, jenže také může značně snižovat výkon disků. Není divu, že se zákazníci cítí být podvedeni. Přestože Western Digital začal v některých případech zákazníkům vyměňovat disky, objevily se hned dvě hromadné žaloby. Tu první podala právnická firma Hattis Law v USA, druhou pak Top Class Actions v Kanadě.
 
WD Red Pro
 
Žaloby cílí především na to, že disky s SMR nejsou vhodné pro nasazení v NASech a zákazníci by se takové disky do NASů nekupovali, kdyby věděli, že mají SMR. Dále říkají, že je SMR především problémem při použití disků v polích RAID, kde to dle firem může vést až ke ztrátě dat. A použití pole RAID v NASech je poměrně obvyklým jevem. Právnické firmy tak nyní shánějí podvedené zákazníky, kteří se chtějí přidat k těmto hromadným žalobám.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama