reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Western Digital zaplatí pokutu kvůli matoucímu značení kapacity pevných disků

30.6.2006, Milan Šurkala, aktualita
Western Digital zaplatí pokutu kvůli matoucímu značení kapacity pevných disků
Že v USA lze žalovat kohokoli za cokoli s velkou pravděpodobností na úspěch, je už všeobecně známo. Právníci Adam Gutride a Seth Safier zažalovali v San Franciscu společnost Western Digital za mylné označování kapacit pevných disků. Zatímco...
Že v USA lze žalovat kohokoli za cokoli s velkou pravděpodobností na úspěch, je už všeobecně známo. Právníci Adam Gutride a Seth Safier zažalovali v San Franciscu společnost Western Digital za mylné označování kapacit pevných disků.



Zatímco operační systém používá binární formát výpočtu kapacity (1kB = 1024B, 1MB = 1024kB,...), výrobci disků si vystačí s dekadickým, kde 1kB = 1000B a 1MB = 1000kB. Výsledkem tedy je, že disk nakonec nemá udávanou kapacitu a dokud operační systém nenahlásí velikost, zdá se větší než ve skutečnosti je. Například 80GB disk má podle výrobců 80.000.000.000 bajtů, ve skutečnosti toto množství bajtů dává jen 74,5GB. U 250GB disku už bude operační systém hlásit jen 232GB.

U větších kapacit tento rozdíl samozřejmě narůstá (při přepočtech na GB to činí asi 7% ztrátu). Western Digital přistoupil na zaplacení pokuty $500.000 a všem zákazníkům, kteří nakoupili pevné disky v období od 22.3.2001 do 15.2.2006 nabízí zdarma ke stažení zálohovací software v hodnotě $30. "Akce" trvá do 15. července.

Tito právníci se chystají stejnou žalobu podat i na dalšího velkého hráče na poli pevných disků, společnost Seagate. Že bychom se dočkali 250GB disků, které budou mít skutečně 250GB?

Zdroj: www.extremetech.com, www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama