reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Winamp se vrací, ale v jaké podobě?

23.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Winamp se vrací, ale v jaké podobě?
Je těžké uvěřit, že Winamp je starý už bezmála čtvrt století, nicméně také jde o software, který je už nějaký ten rok mrtvý, respektive neaktualizovaný s poslední stabilní verzí z roku 2013. Nyní se ale ozvala komunita Winamp Community Update Project.
Dnes můžeme jen vzpomínat na dobu, kdy se rozšířil formát MP3 představující ztrátovou, ale poměrně kvalitní kompresi audia do souborů, které měly cca desetinovou velikost oproti původním datům z Audio CD. V té době jsme měli počítače, které mnohdy svým výkonem jen sotva stačily na samotné přehrávání a Winamp byl v té době naprosto nejpopulárnějším přehrávačem, ještě než nabobtnal a postupně zmizel ze scény. 
 
 
Nyní je tu ale Winamp Community Update Project (WACUP), projekt zřízený bývalým vývojářem Winampu, Darrenem Owenem, v jehož rámci se pracuje na verzi Winamp WACUP. Od BleepingComputer se dozvídáme, že na cestě je nová beta verze, která má být vypuštěna ještě letos. Bude ale o ni ještě zájem ve světě streamované hudby, kterou se už málokdo obtěžuje ukládat si na lokální disky či snad dokonce vypalovat? 
 
 
Naposledy se na svět dostala preview verze Winamp 5.8, a to v roce 2018, ale nebyla vypuštěna oficiálně a šlo o jednorázovou záležitost. I když společnost Radionomy, která Winamp dosud vlastní, tehdy sdělovala, že má s ním své velké plány, ničeho dalšího jsme se od ní nedočkali a nedočkáme ani nyní, neboť jde právě o práci komunity WACUP. 
 
WACUP už vypustila na web Preview version 1.0.21.7236 a tento týden se objevila nová verze stránek winamp.com s novým logem, kde se můžeme přihlásit k betatestování s tím, že betaverze bude k dispozici "brzy". Není ale jasné, co nám tento software nabídne a zda bude dále stavět na staré verzi přehrávače jako Winamp 5.8, anebo půjde o něco zásadně nového. Dle stránek by se však z nového Winampu měla stát i platforma, jejímž prostřednictvím budou autoři moci oslovit své publikum, čili nepůjde jen o konzumaci, ale i o tvorbu.  


reklama