reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 build 9901 chystán na leden, ale unikl už nyní

15.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 build 9901 chystán na leden, ale unikl už nyní
I další dnešní zpráva se týká systému Windows 10. Jeho další sestavení, čili build, má být vypuštěn až 21. ledna a Microsoft sliboval, že přinese podstatná vylepšení uživatelského prostředí. Jenomže tato verze unikla už nyní.
Další kapitola Windows 10 měla být tedy napsána až v lednu, ale vypadá to, že kdo chce, může si ji přečíst již dnes. Technical Preview sestavení 9901 si tedy již řada nedočkavců mohla vyzkoušet, a tak se můžeme přesvědčit, že to opravdu přináší aplikaci virtuální asistentky Cortana, ale také speciální aplikaci pro Xbox, která má integrovat celý "ekosystém" této konzole. O desktopové aplikaci Cortana jsme mimochodem psali teprve před týdnem, přičemž ta evidentně byla od té doby vylepšena.





Nyní se tak už můžeme díky screenshotům přesvědčit, že Microsoft na desktopové Cortaně zapracoval, a ta získala více funkcí, i když je zatím stále daleko od dokončení.





Další novinkou je tedy aplikace Xbox, díky níž budeme moci z osobního počítače přistupovat ke svému Xbox účtu a sledovat jeho stav, pracovat se seznamem prátel a budeme mít přístup i k obchodu. Půjde o nativní aplikaci pro prostředí Metro, přičemž Microsoft na ní také teprve pracuje.





Microsoft má tedy do oficiálního vypuštění nového sestavení Windows 10 ještě více než měsíc, takže může ještě pracovat na těchto a dalších aplikacích. Nový build 9901 ale přinesl také změny do nastavení systému (ne klasických Ovládacích panelů, ale nového ve stylu Metro). Příslušné tlačítko bylo přesunuto z lišty Charms a samotná nabídka nastavení byla změněna tak, aby více připomínala Ovládací panely. To naznačuje, že v budoucích verzích dojde k jejich sjednocení, což by ostatně bylo velmi vhodné.





Nakonec se můžeme dozvědět o změnách v grafickém prostředí Microsoft Store, jejichž účelem je to, aby se uvolnilo místo pro nové nabídky Xbox Music a Xbox Video.

Zdroj: The Verge
reklama