reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 Cloud unikl, skutečně nepodporuje aplikace Win32

7.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 Cloud unikl, skutečně nepodporuje aplikace Win32
Nedávno se provalilo, že si Microsoft chystá pokračovatele neúspěšného systému Windows RT, který bude znám jako Windows 10 Cloud. Nyní uniklo na svět jeho rané sestavení a potvrdilo se, že aplikace Win32 skutečně nespustíme.
Windows 10 Cloud by se měl dostat na trh jako systém pro nejlevnější počítače, s jehož pomocí chce Microsoft dle zatím ještě neověřených informací vytvořit konkurenci pro systém Google ChromeOS, která bude k dispozici zdarma. Nyní už je jisté přinejmenším to, že se systém Windows 10 Cloud opravdu chystá, neboť na web uniklo jeho rané sestavení 15025.





Jak bylo uvedeno již dříve, Windows 10 Cloud bude zaměřen na využití aplikací platformy UWP, které si budeme stahovat z Windows Store. Alespoň toto sestavení systém však nepodporuje ani aplikace, které byly v rámci projektu Centennial konvertovány z Win32 do UWP.


V uvedeném videu můžete vidět, jak Windows 10 Cloud vypadá a také se podívat na velice často vyskakující okno s oznámením, že aplikace, kterou se autor videa pokouší spustit, nejsou určeny pro tento systém (tato hláška se ale zobrazuje i když se zrovna nikdo nepokouší nic spouštět). Fungují ale třeba aplikace určené pro Windows 8. Toto sestavení jinak připomíná aktuální verzi plnohodnotného systému Windows 10 pro Insidery, které s sebou přináší vlastní bugy a nedodělky, což třeba představuje i chybějící podporu OneDrive. Funguje ale třeba Cortana, rozšíření pro prohlížeč Edge nebo systémová nastavení.

Zatím tak jde o nehotovou verzi systému, a tak můžeme těžko usuzovat, co nám jeho finální verze umožní a co ne. Nicméně neustále vyskakující okno mluví jasně: "Tato verze Windows byla vytvořena, aby pomohla ochránit vás a vaše zařízení tím, že bude podporovat pouze aplikace z Windows Store". Čili podporu Win32 aplikací, jež si můžeme volně stáhnout ze všech zákoutí Internetu, nám Windows 10 Cloud asi opravdu nenabídne.






Ale co když si koupíme levné zařízení s tímto předinstalovaným systémem a podpora výhradně UWP aplikací nám nebude po chuti? Dle MSPowerUser bude možné si zaplatit upgrade na klasické Windows 10, na což ukazuje obsah souboru EditionMatrix.xml.

Jak to nakonec bude, to uvidíme asi v dubnu, kdy by se mohl systém Cloud objevit po boku nového Windows 10 Creators Update. Popřípadě by mohl být představen na Microsoft Build 2017, který odstatuje 10. května.

Zdroj: Neowin
reklama