reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 S končí, nastoupí S Mode nejen pro verze Home i Pro

5.2.2018, Milan Šurkala, aktualita
Windows 10 S končí, nastoupí S Mode nejen pro verze Home i Pro
Microsoft Windows 10 S byla speciální verze tohoto operačního systému, která dovolovala instalaci aplikací jen přes Microsoft Store. Tato varianta však končí a stane se speciálním režimem téměř všech verzí Windows.
Společnost Microsoft před časem představila operační systém Windows 10 S, který měl být jakousi odlehčenou jednoduchou variantou klasických Windows. Jeho správa aplikací měla být podobná mobilním operačním systémům, kde je dovoleno, případně doporučeno instalovat aplikace pouze z oficiálního obchodu s aplikacemi. A právě takto Windows 10 S fungoval. V tomto systému bylo možno instalovat aplikace jen z Microsoft Store.
 
Microsoft Windows 10 S logo
 
Nově ale nebude verze Windows 10 S dostupná jako "standalone" verze operačního systému, místo toho se přetvoří do S Mode, který bude ve většině verzí tohoto systému, tedy bude ve variantě Home, Pro i Enterprise. Jejich funkce bude stejná jako v minulosti, bude zde ale omezení na instalaci aplikací pouze z Microsoft Store. Kdo ale bude chtít, může si u verze Home bezplatně aktivovat běžný režim. Půjde tak v podstatě jen o nastavení systému. Naproti tomu verze Pro už bude za aktivaci možnosti instalovat aplikace i z jiných neoficiálních zdrojů vyžadovat od uživatelů $49 příplatek.
 
V minulosti se ukázalo, že lidem Windows 10 S docela vyhovuje. I přes možnost bezplatného upgradu na Windows 10 Pro u verze Windows 10 S zůstalo 60 % lidí. Z těch, kteří upgradovali, tak učinilo 60 % lidí hned první den (ti tedy už cíleně věděli, že budou upgradovat).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama