reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 umožní vybrat si pro každou aplikaci konkrétní GPU v systému

13.8.2020, Jan Vítek, aktualita
Windows 10 umožní vybrat si pro každou aplikaci konkrétní GPU v systému
Screenshot z nastavení nové verze Windows 10 pro Insidery ukazuje na velice zajímavou možnost, kterou si Microsoft pro nás chystá. Jde o přiřazení konkrétního GPU jakékoliv nainstalované aplikaci. 
Jde především o věc, která se týká mobilních počítačů, kde lze využitím integrovaného GPU šetřit energii a samostatnou kartu zapínat jen v případě potřeby. Na desktopu půjde především o to, abychom si mohli vybrat konkrétní GPU pro konkrétní aplikaci, což se logicky bude týkat spíše pracovních sestav nebo sestav náročnějších uživatelů, kteří mají v systému více grafických karet. 
 
 
Windows 10 Insider Preview Build 20190 je tak nové sestavení pro Insidery a kanál Windows Insider Dev, které nenabízí pouze výše zmíněnou novinku. Je tu také nová aplikace zvaná Tips, jejíž účel je zřejmý, poskytovat různé tipy a návrhy a také prezentovat novinky v systému. Microsoft tak jednoduše chce, aby se uživatelé mohli přehledným způsobem dozvědět o tom, co ta která aktualizace přinesla, takže půjde o takovou sponku pro Windows. A doufejme, že méně otravnou. 
 
 
A pak už tu máme novinku v grafickém nastavení, kde bude možné u každé nainstalované aplikace volit mezi čtyřmi možnostmi a to pochopitelně za předpokladu, že máme v systému více než jedno GPU. Jak je vidět, rozhodně by to mělo fungovat i na desktopu, ostatně že by byl nějaký notebook vybaven Radeonem R9 200, o tom jsem neslyšel. 
 
Můžeme tak rozhodnutí o využití GPU nechat na systému, případně vybrat GPU předem vybrané pro úsporný provoz, nebo naopak pro výkon a pak tu je ještě možnost výběru konkrétního GPU. 
 
Microsoft nabízí základní možnost výběru už od jarní aktualizace Windows 10 z roku 2018 (April 2018 Update), ovšem v té i všech následujících ostrých verzích dosud chybí možnost vybrat si specifické GPU pro vybranou aplikaci. Čili nyní se tak mění právě to a potěšeni budou zrovna ti, kteří nemají v systému jen slabší integrované GPU a silné samostatné, ale více grafických karet. 
 
Zdroj: Microsoft 


reklama