reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 8.1 Update 1: další ústupky od Microsoftu

28.1.2014, Jan Vítek, aktualita
Windows 8.1 Update 1: další ústupky od Microsoftu
V posledních dnech a týdnech byl velkým tématem chystaný Windows 8.2 nebo také Windows 9 či prostě Threshold. Nyní se ale můžeme zaměřit do bližší budoucnosti, a sice března, kdy by měl dorazit Windows 8.1 Update 1. Co přinese?
Operační systém Windows 8 a 8.1 je bedlivě sledován i přes to, že není příliš oblíben. Řada uživatelů nejspíše jen čeká na důvod, který by je přiměl k opuštění oblíbených Windows 7 a ten důvod, jak se zdá, jim mají přinést Windows "Threshold" až někdy za rok. Co ale přinese blížící se aktualizace?

Již 11. března se tedy máme dočkat aktualizace Windows 8.1 Update 1, o níž informoval ZDNet a následně známý blog WZor.net zveřejnil pár screenshotů. Mluvíme o "relativně malé aktualizaci", jež má dorazit jako obvykle v úterý, které je v souvislosti s Microsoftem známé jako Patch Tuesday, čili den, kdy se uvolňují nové aktualizace. K dispozici tak má být prostřednictvím služby Windows Update.

Dle uvedených informací má nová aktualizace přinést některé na první pohled těžko patrné novinky, jako je snížení nároků na operační paměť a prostor na disku. Microsoft to pochopitelně nedělá kvůli desktopovým počítačům, ale kvůli nové generaci tabletů pro Windows 8.1.





Dle screenshotů z WZor.net se vylepšení mají týkat moderního UI Metro i starého desktopového prostředí. V Metru se nahoře ukáží ikonky pro vyhledávání a vypnutí (restart/uspání) počítače, k nimž jsme se museli dříve proklikávat a pak tu bude fungovat také pravé tlačítko myši. Je tedy vidět, že Microsoft zde činí ústupky především majitelům desktopových počítačů, potažmo klasických notebooků.





Dále bude možné připnout aplikace psané pro Metro na spodní lištu desktopového prostředí, přičemž i zde má na nich fungovat pravé tlačítko myši a rychlý náhled. Samotné aplikace pak mají také více podporovat pravé tlačítko a nabídnout pro něj nové funkce. Start menu se však v této aktualizaci neobjeví žádné, takže tlačítko Start nás stále jen přepne do hlavní nabídky UI Metro.

Jak to tedy vypadá, Microsoft pomaloučku a polehoučku uzpůsobuje uživatelské prostředí svých Windows 8/8.1 tradičním uživatelům, ale o žádné zásadní změny nejde. Nicméně i touto salámovou metodou se Windows 8.1 postupně stávají systémem, který je oproti původní verzi pro konzervativního uživatele daleko lépe ovladatelným.

Zdroj: Hexus.net
reklama