reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 8.1 Update: návrat Start menu?

3.4.2014, Jan Vítek, aktualita
Windows 8.1 Update: návrat Start menu?
Společnost Microsoft měla včera na konferenci Build 2014 plodný den, v němž oznámila příchod Windows Phone 8.1, Windows 8.1 Update a také licenční program pro OEM a ODM, jejichž zařízení s LCD pod 9" dostanou Windows zdarma.
Naše oko ale ihned spočine na doprovodném screenshotu, kde se ukazuje něco, co má velmi blízko ke klasickému Start menu, jaké známe ještě ze systému Windows 7. Rozdíl je ten, že namísto textových odkazů jsou v jeho pravé části živé dlaždice s aplikacemi pro Metro. Nicméně nechybí ani odkazy na často používané aplikace či soubory, řádka pro vyhledávání a tlačítko pro vypnutí počítače či jinou akci. Ve výsledku se tak prostředí velmi podobá tomu, na co je zvyklý právě uživatel Windows 7.




- klikněte pro zvětšení -


Zpráva se však informacím o Start menu vyhýbá, ovšem je třeba číst mezi řádky. Microsoft píše o tom, že Windows 8.1 Update přinese to, co mají uživatelé rádi napříč platformami, což je rychlý přístup k důležitým věcem, známé prvky ze zařízení s dotykovou i nedotykovou obrazovkou a více způsobů pro využití aplikací. A to vše dobře sedí právě na znovuobjevené Start menu a Microsoft sám to dále víceméně potvrzuje tím, že hovoří o vylepšeném uživatelském rozhraní pro ty, kdo používají myš a klávesnici, i když konkrétním a jasným informacím se důsledně vyhýbá. Vylepšen bude také Internet Explorer 11 z hlediska výkonu a kompatibility.

Aktualizace je již za dveřmi, neboť dorazí 8. dubna, čili již příští týden v úterý. Uživatelé systému Windows 8.1 ji získají prostřednictvím Windows Update a pokud máte nainstalovány ještě Windows 8, bude třeba hledat ve Windows Store.

Vedle toho se dočkají i majitelé telefonů s WP8, kteří se mohou těšit na Windows Phone 8.1. Zde to ale s aktualizacemi nebude tak jednoduché. Již tento měsíc mají přijít na trh nové telefony s WP8.1, avšak bude záležet na podpoře výrobců (tedy co výrobců, Nokie), kdy WP8.1 dorazí jako aktualizace konkrétních starších modelů telefonů. Microsoft mluví o dostupnosti v "příštích měsících" s tím, že registrovaní vývojáři budou mít přednost a aktualizovat mohou ještě v tomto měsíci.

Systém WP8.1 zahrnuje již známou virtuální asistentku Cortana ve stylu Siri. Tato služba je založena na vyhledávači Bing a bude schopna se učit a nabízet to, co nás může potenciálně zajímat. Vedle toho přijde i Action Center zobrazující rychlé volby a upozornění a také Senses pro správu datových přenosů, úložného prostoru a baterie. Co se týče Cortany, ta nebude k dispozici hned, alespoň u nás. Nejdříve bude spuštěna v USA jako beta, v druhé polovině roku přijde také do Velké Británie a Číny a ostatní se dočkají až v příštím roce.

Microsoft chce také zaútočit na poli zařízení s malými displeji, konkrétně pod 9", nebo zařízení s nízce výkonným hardwarem. Výrobcům těchto zařízení, čili především telefonů, tabletů a levných notebooků, chce nabídnout Windows zdarma a navíc také jednoleté předplatné služby Office 365. To by se tedy mělo týkat Windows 8.1 i Windows Phone 8.1

Zdroj: TZ Microsoft
reklama