reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Wolfenstein: Youngblood a herní karty v testu

30.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Wolfenstein: Youngblood a herní karty v testu
Na trh přišla akční jednohubka Wolfenstein: Youngblood od Bethesdy a my se můžeme podívat na to, jak si v ní povedou grafické karty od firem NVIDIA a AMD. Samozřejmě už nebudou chybět nové GeForce Super ani Radeony Navi.
Pokud jde o nároky na hardware, které tvůrci udávají na Steamu, z těch se vůbec nedozvíme, na jaké grafické platformě by titul Wolfenstein: Youngblood mohl pracovat lépe. Uvedena je totiž pouze GeForce GTX 770 jako minimum a doporučená GeForce GTX 1060 a u obou pak vhodný "ekvivalent od AMD". 
 
Takže se podívejme na testy od serveru wccftech, který upozorňuje na to, že v případě Radeonu RX 5700 nešlo využít nejnovější ovladače Radeon 19.7.3, které by měly ve hře nabídnout vyšší výkon, a to kvůli značné nestabilitě. Takže aby tato karta byla vůbec zastoupena v testu, musely se využít ovladače Radeon 19.7.2. 
 
Pokud jde o ray tracing, pak ten tato hra má podporovat, ovšem až někdy později, takže na toto téma můžeme dnes ještě zapomenout. 
 
 
Nejdříve se podíváme na škálování výkonu s počtem jader. Pro tuto hru bude stačit čtyřjádrový procesor ideálně s osmi vlákny, i když o chlup lepší je šest fyzických jader a zcela optimální pak čisté osmijádro. 
 
 
Pro rozlišení Full HD na vysokou kvalitu (upřesnění se screenshoty ve zdrojovém článku) nám s ohledem na průměrné i nejnižší FPS bohatě postačí Radeon RX 570 se 4 GB paměti, takže rozhodně žádné dělo, což můžeme přisoudit použitému API Vulkan. Jak je vidět, do testu se bohužel nedostal Radeon RX 5700 XT, přičemž slabší RX 5700 dokázal dosáhnout zhruba výkonu Vegy 64. Staré GeForce GTX jsou spíše pomalejší a je to vidět třeba na výkonu GTX 1080 nebo na dvojici RX 580 a GTX 1060 6GB. Nové RTX ale jasně vedou, zvláště ve svých SUPER verzích. 
 
 
Co se týče rozlišení 4K/Ultra HD, zde už RX 570 se svými pouhými 4 GB paměti nestačí a propadá se na 7 FPS v průměru, zatímco na GTX 1060 se 6 GB by hra ještě mohla být jakž takž hratelná, zvláště pokud by se něco slevilo na kvalitě. 
 
Už Vega 56, RX 5700 nebo RTX 2060 nám přitom stačí na rozlišení 4K, takže je vidět, že nový titul od Bethesdy není moc náročný a/nebo je velice dobře optimalizovaný. Ostatně jde také o id Tech 6. 


reklama