reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xbox Series X poodhalen, má RDNA 2 s 12 TFLOPS a ray-tracingem

24.2.2020, Milan Šurkala, aktualita
Xbox Series X poodhalen, má RDNA 2 s 12 TFLOPS a ray-tracingem
Microsoft dnes poodhalil detaily o připravované herní konzoli Xbox Series X. Najdeme zde výkonný procesor s architekturou Zen 2 a GPU postavené na RDNA 2. Podporovat má i vykreslování ray-tracingem.
Už za pár měsíců by se měla světu představit finální verze herní konzole Xbox Series X. Nyní jsme se dozvěděli i několik dalších detailů. O procesor se postarala společnost AMD, je postaven přímo na míru konzoli a využívá architekturu Zen 2. I grafický čip má na starosti AMD. Tentokrát se jedná o architekturu RDNA 2 a Microsoft slibuje výkon 12 TFLOPS. To má být dvojnásobek toho, co nabízel Xbox One X a 8násobek výkonu Xbox One. Technologie Variable Rate Shading (VRS) umožňuje aplikování různého zpracování obrazu na různé objekty ve hře a tím zajistit dynamické chování pro vyrovnanější snímkovací frekvenci. Najdeme zde u konzole také poprvé DirectX RayTracing.
 
Xbox Series X
 
Microsoft také zapracoval na prodlevách. Je zde tedy velmi rychlý SSD disk a funkce Quick Resume dovolí pokračovat ve hře tam, kde se předtím skončilo, aniž by bylo nutné procházet opětovným nahráváním hry a zdlouhavými menu obrazovkami. Dynamic Latency Input (DLI) zajišťuje kratší odezvy ovladače a jeho lepší synchronizaci. Máme tu vstup HDMI 2.1 s technologiemi Auto Low Latency Mode (ALLM) a Variable Refresh Rate (VRR). ALLM dokáže přepínat do režimu, který na systému nabídne nejkratší latence a s tím nejsvižnější hraní. Podporovány jsou i snímkovací frekvence 120 fps.
 
Dále má být zajištěna rozsáhlá kompatibilita her. Smart Delivery např. na Xbox nahraje tu správnou verzi hry a je jedno, pro který Xbox byla původně zakoupena. Nadále bude k dispozici i předplatné Xbox Game Pass a hry od 15 různých herních studií.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama