reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

XFX BC-160 s AMD Navi 12 a HBM 2: těžební karta s výkonem až 72 MH/s

13.10.2021, Jan Vítek, aktualita
XFX BC-160 s AMD Navi 12 a HBM 2: těžební karta s výkonem až 72 MH/s
Na webu se objevily informace o dalším těžebním speciálu, který využívá grafický čip od AMD a skutečně není divu, že jde opět o produkt firmy XFX. Té se totiž týkaly i dříve odhalené modely podobné dnešnímu BC-160. 
Grafické čipy Navi 12 přitom přišly minulý rok pro grafické karty AMD Radeon Pro 5600M, které byly připraveny exkluzivně pro Apple. Nedá se tak říci, že by výsledné akcelerátory BC-160 od XFX přímo užíraly zásoby GPU, která by mohla skončit v herních grafikách pro PC a je možné, že by se pro ně už ani nenašlo jiné využití, kdo ví? 
 
 
Jak dobře víme, Navi 12 jsou GPU určená pro paměti typu HBM2, což je také jejich velká přednost, co se týče výkonu v těžbě, kde jde v případě grafických karet a příslušných coinů zvláště o propustnost pamětí.
 
O tomto produktu se přitom dozvíme, že využívá celkem 8 GB paměti HBM2, čili kapacitu má zatím více než dostatečnou a konkrétně jde o paměti s propustností 4 Gb/s na pin a s 2048bitovým rozhraním, čili ty poskytnou celý 1 TB/s. Právě díky tomu tak tato karta nabídne dle specifikací výkon 69,5 MH/s při 150W TGP, ale fotografie monitoru napojeného na systém osmi těchto karet ukazuje, že mohou být vyladěny na cca 72,5 MH/s. Pokud bychom uvažovali o tom, že jde o výkon při uváděné hodnotě TGP, pak by to dělalo velice slušných 483 kH/W. A takové efektivity jen tak něco nedosáhne. 
 
 
Je tu ale jeden menší problém, a sice ten, že paměti typu HBM2 s propustností 4 Gb/s na pin nejsou zrovna obvyklé a i HBM2e by měly obvykle dosahovat spíše jen 3,6 Gb/s ve verzi od SK Hynix. Server VideoCardz ale nemá pravdu, když tvrdí, že žádný typ spadající do HBM 2 nezvládne propustnost 4Gb/s, neboť společnost Rambus už letos v červnu prezentovala právě paměti HBM2e s propustností až 4 Gb/s, které vyzkoušela právě už s přispěním firmy SK Hynix i Alchip. 
 
Těžko však můžeme očekávat, že by takové paměti byly poprvé využity právě v těžebních speciálech od XFX se starším Radeonem, ostatně ony samotné jsou jen jedna část rovnice a na té druhé musí být odpovídající kontroler, přičemž původní Radeony Pro 5600M dokázaly na svém stejném 2048bitovém rozhraní nabídnout "jen" 394 GB/s. Je velice pravděpodobné, že paměťový subsystém na BC-160 bude nakonec výkonnější, ale 4 Gb/s a výsledný 1 TB/s je dle mého názoru chyba. A pak je tu tedy i otázka, zda skutečnosti odpovídají i jiné specifikace, nicméně pokud odpovídá alespoň výkon a spotřeba/efektivita, vše ostatní je už podružné.  


reklama