reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xiaomi představilo chytré elektrické kolo, které zaujme cenou

23.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Xiaomi představilo chytré elektrické kolo, které zaujme cenou
Společnost Xiaomi představila nevelké chytré elektrické kolo, které bude vybavené spoustou vychytávek. Nejenže cyklista na tomto kole nebude muset tak šlapat, ale bude jej moct propojit se svým chytrým telefonem.
Čínská společnost Xiaomi se nejčastěji spojuje s chytrými telefony, které představují dobrý poměr své ceny a výkonu. Když se ale tento čínský výrobce zrovna nezaměřuje na mobily, může svým zákazníkům kromě svého prvního dronu nabídnout například chytré elektrické kolo, které je uzpůsobené především k pohybu po městě.

Chytré může být v podstatě všechno, stačí danou věc jen vybavit vhodným zařízením. A právě to společnost Xiaomi udělala se svým kolem Mi Qicycle, které se na první pohled může jevit jako obyčejné menší elektrokolo. Výhodou tohoto chytrého bicyklu je v prvé řadě jeho skladnost. Kolo se totiž dá složit na svou poloviční velikost a jednoduše se pak dá schovat i do kufru auta, aniž by zabíralo zbytečné místo. Ruku v ruce s tímto údajem jde i váha, ta je jen 14,5 kilogramu.





Přehazovačka nabídne tři stupně, a protože se nejedná o obyčejné kolo, nýbrž o elektrokolo, je vybaveno i elektrickým motorem o 250 W. Ten cyklistovi usnadňuje šlapání, výkon se upravuje podle dané situace, o tuto podporu se stará "pedálový asistent". Protože se jedná o kolo do města, dojezd 45 kilometrů na jedno nabití by měl být dostatečný na běžné jízdy. A pokud nebude, vždycky je možné použít své nohy.

To hlavní na tomto kole však není jeho fyzická šikovnost a skladné rozměry, ale to, že se jedná o chytré kolo. Xiaomi jej totiž vybavila nejrůznější elektronikou, který má jízdu usnadnit a zpříjemnit. Nechybí ani možnost GPS navigace (to se hodí zejména pro cestovatele, kteří kolo sbalí do kufru auta a následně na tomto kole budou projíždět neznámými městy), dále potěší i věci jako ukazatel rychlosti, času nebo výkonu. Údaje je možné sledovat na malém displeji, který je umístěn na řidítkách. Možné je přepínat i mezi jízdními režimy, jako jsou fitness, úspora energie, rovnováha či extra výkon. Nebylo by to Xiaomi, kdyby se jeho chytré kolo nedalo propojit i s chytrým telefonem. Pomocí spojení přes Bluetooth a speciální aplikace v mobilu je možné sledovat údaje o kole nebo zapnout navigaci.

Xiaomi už dřív představilo kolo Qicycle R1, které bylo prvním počinem v projektu iRiding. Jeho cena však byla poměrně vysoká. Proto je dobrou zprávou cena Mi Qicycle, která není rozhodně přehnaná. Mi Qicycle bude totiž k dispozici v přepočtu přibližně za 11 000 korun bez DPH. Za tuto cenu bude však k dostání na čínském trhu a není jisté, jestli se ho bude možné dočkat oficiálně i někde jinde, natož v České republice.

Zdroj: engadget.com
reklama