reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xiaomi ukázalo schopnosti autonomního řízení Pilot Technology

16.8.2022, Milan Šurkala, aktualita
Xiaomi ukázalo schopnosti autonomního řízení Pilot Technology
Xiaomi chystá nejen svůj první elektromobil, ale také systém pro jeho autonomní řízení. Nyní na téměř 9minutovém videu prezentuje jeho schopnosti na ulicích velkoměsta. Ukáže objíždění překážek, otáčení i reakce na chodce.
Zhruba před měsícem se objevily fotografie auta, které by mělo být předzvěstí prvního elektromobilu společnosti Xiaomi. Tyto vozy se v ulicích objevují už docela často (flotila testovacích vozů čítá 140 kusů) a nyní nám ho prezentuje i samo Xiaomi. To ho totiž ukázalo v téměř 9minutovém videu, kde ukazuje schopnosti autonomního řízení Pilot Technology (kdo chce, může se dole podívat na zkrácenou 1,5minutovou verzi s anglickými popisky).
 
 
Do vývoje autonomního řízení půjde celkem 3,3 mld. juanů (11,7 mld. Kč) a tým společnosti už dnes čítá 500 zaměstnanců, přičemž by se měl do konce roku rozrůst na 600 lidí. Nabírá experty z oblasti AI a dalších firem, které se zabývají problematikou autonomního řízení (např. i kupováním firem jako Shedong Technology). Autonomní řízení chce vyvinout v rekordním čase.
 
 
Výsledky autonomního řízení nejsou špatné, i když můžeme najít i pár věcí, které nejsou úplně dotažené. Přejíždění z pruhu do pruhu vypadá někdy poněkud liknavě stejně jako některé rozjezdy, na závěr v garáži (7:52) zareaguje na projíždějící vůz docela pozdě a v dané situaci naopak až přehnaným "šlápnutím" na brzdu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama