reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xiaomi uvádí cenově dostupný router s Wi-Fi 6

27.3.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Xiaomi uvádí cenově dostupný router s Wi-Fi 6
Xiaomi přinese svůj Mi AIoT Router AX3600 na evropské trhy. Tento model se vyznačuje podporou nového standardu Wi-Fi 6 (neboli 802.11ax) v kombinaci se sympatickou cenou. Odhalen byl také ještě levnější Mi AIoT Router AC2350.
Minulý měsíc Xiaomi představilo na čínském trhu svůj první router s Wi-Fi 6 a dnes oznámilo, že se tento model dostane oficiální cestou také k evropským zákazníkům. Novinka nese označení Xiaomi AIoT Router AX3600 a díky podpoře standardu Wi-Fi 6 (dříve označovaný jako 802.11ax) umožní přenos dat vyšší rychlostí při nižší spotřebě energie ve srovnání s předchozími generacem. Největší smysl samozřejmě tato technologie dává v kombinaci s ostatními zařízení, které jsou připraveny na Wi-Fi 6 – v tuto chvíli se jedná především o smartphony nebo notebooky, ale Samsung brzy na trh přinese také první televizory.
 
 
Mi AIoT Router AX3600 využívá čipset Qualcomm IPQ8071A se čtyřmi jádry Cortex-A53, kterému sekunduje 512MB operační paměť. Výrobce zařízení osadil sedmi externími anténami, z nichž čtyři jsou určeny pro pásmo 2,4 GHz, dvě pro pásmo 5 GHz a jedna pro IoT. Ačkoliv počet antén nemusí být v přímé úměře se sílou a stabilitou signálu, jistou výhodu v tomto ohledu router bude jistě mít. V jednu chvíli lze s routerem spárovat až 248 zařízení, takže i po připojení všech počítačů a telefonů v domácnosti zůstane více dostatečná rezerva pro všechny možné chytré spotřebiče a gadgety, jako jsou televize, žárovky, senzory nebo dokonce ledničky.
 
Jak již bylo řečeno výše, tento model podporuje pásma 2,4 GHz i 5 GHz, při jejich souběžném použití potom zvládne dosáhnout rychlosti až 2 976 Mb/s. V případě dedikované antény pro IoT lze kombinací obou frekvencí zvýšit rychlost až na 583 Mb/s. Inteligentní systém navíc v kombinaci s mobilní aplikací Mijia zvládne automaticky vyhledat dosud nekonfigurovaná chytrá zařízení od Xiaomi a přidat je jedním kliknutím, odpadá tedy nutnost ručního vyhledávání a složitého nastavování. AIoT Router AX3600 se začne prodávat až v polovině července a prodejci si za něj řeknou 120 eur, v přepočtu 3 300 Kč. Nedočkaví zákazníci si mohou router objednat z čínských e-shopů, kde se patrně objeví o něco dříve, i když ceny v rámci předobjednávek jsou zatím vyšší.
Druhou dnes představenou novinkou je Xiaomi Mi AIoT Router AC2350, který nepodporuje Wi-Fi 6. Místo toho si budou muset uživatelé vystačit s běžnějším standardem Wi-Fi 5, známějším pod označením 802.11ac. I tento model ovšem obsahuje sedm externích zesilovačů a antén včetně dedikované antény pro zařízení IoT. Router podporuje technologii MU-MIMO a umí dosáhnout rychlosti až 2 183 Mb/s. Na druhou stranu bude výhodou znatelně nižší cena, která byla pro evropský trh stanovena na 50 eur, v přepočtu necelých 1 400 Kč.
 


reklama