reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

YouTube Premium a Music mají už přes 100 milionů uživatelů

2.2.2024, Milan Šurkala, aktualita
YouTube Premium a Music mají už přes 100 milionů uživatelů
Sociální síť a streamovací služba YouTube ve svých verzích Premium a Music hlásí už přes 100 milionů uživatelů. Předplatné se tak stává stále oblíbenější verzí a pomalu ukrajuje financování pomocí reklam.
Jste předplatitelem YouTube Premium?
V anketě šlo hlasovat od 2.2.2024 do 2.3.2024. Počet hlasujících: 27
Ano41 %
Ano (jen YouTube Music)4 %
Ne, ale uvažuji o tom7 %
Ne48 %
YouTube oznámil úspěchy svých předplatných YouTube Premium a YouTube Music (které je v Premium zahrnuto). Tyto služby odstraňují klasické reklamy z platformy YouTube výměnou za pravidelné předplatné. Uživatel tak platí službu přímo místo zdržováním se reklamami. Tato metoda se stává postupně populárnější, za což jistě mohou i zkoušková období zdarma, která se daří občas přetavit do platících uživatelů. YouTube tak nyní hlásí více než 100 milionů uživatelů v těchto dvou službách, nicméně toto číslo zahrnuje i ony uživatele ve zkušební době. Pro srovnání, Spotify má 226 milionů platících uživatelů, Netflix 260 milionů. Jenže když vezmeme i uživatele platící reklamami, tak YouTube je ještě o řád výše a celkem má 2,7 miliardy uživatelů.
 
YouTube Premium vzniklo v roce 2015, tehdy ještě jako YouTube Red, a ze začátku vůbec nezaujalo. Větší nárůst uživatelů můžeme pozorovat až v poslední době, což vidí i tvůrci na YouTube, kdy se příjmy z předplatných dlouho pohybovaly v desetinách procent celkových příjmů, nyní už jde o jednotky procent. Během své existence se postupně zlepšovalo a přineslo např. přehrávání na pozadí, možnost stahování, integraci YouTube Music, možnost synchronizace napříč zařízeními a možnost snadného pokračování v přehrávání na jiném zařízení (počítač, TV, tablet, telefon,...), také se objevila vyšší kvalita pro 1080p video s nižší kompresí. Předplatitelé také mohou využívat nové AI funkce.
 
Připomeňme, že YouTube Premium pro jednotlivce stojí 179 Kč měsíčně. Rodinný tarif pro celkem 6 členů vyjde na 269 Kč/měsíc, studentský tarif je pak za 109 Kč/měsíc. Audio varianta YouTube Music, která konkuruje např. Spotify nebo Apple Music, ale není o moc levnější než celé Premium. Vyjde na 149 Kč měsíčně, pro rodiny je pak za 229 Kč/měsíc a studenty vyjde na 79 Kč za měsíc.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama