reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

YouTube ukončil test se 4K rozlišením jen pro předplatitele YT Premium

18.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
YouTube ukončil test se 4K rozlišením jen pro předplatitele YT Premium
Před dvěma týdny vyšlo najevo, že YouTube zkouší 4K rozlišení na své platformě jen přes předplatné Premium. Strhla se ohledně toho velká mela, což se ostatně dalo i čekat. YouTube pak ale na Twitteru přiznal, že s experimentem skončil.
YouTube zkouší nejrůznější způsoby, jak monetizovat uživatele a překlopit je na placený systém YouTube Premium, který je bez reklam. Jednou ze strategií by mohlo být i to, že vyšší rozlišení (4K a více) by bylo dostupné jen pro předplatitele této služby. Toto zkoušel u vybraných uživatelů, a když to vyšlo najevo, setkalo se to nepřekvapivě s velkou nevolí. Např. u nás to znamená částku 179 Kč za měsíc, rodinný tarif pro 6 členů rodiny je pak za 269 Kč měsíčně (studenti 109 Kč), v případě balíčku s YouTube Music jde o 239, resp. 359 Kč měsíčně.
 
YouTube Premium logo
 
V nedávné diskuzi na Twitteru nicméně YouTube přiznal, že s experimentem úplně skončil a všichni uživatelé by nyní měli být schopni sledovat obsah v rozlišení 4K bez toho, aniž by k tomu bylo nutné předplatné Premium (tweet už byl smazán). Otázkou však je, na jak dlouho toto YouTube "úplně" odložil k ledu. To, že se s tím nyní nepočítá, totiž zdaleka nemusí znamenat, že to v budoucnu v nějaké podobě nezkusí znova.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama