reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Z ruského tancujícího robota se vyklubal chlap v oblečku

17.12.2018, Milan Šurkala, aktualita
Z ruského tancujícího robota se vyklubal chlap v oblečku
Ruská televize Russia 24 si uřízla docela ostudu. Prezentovala záběry z konference o robotice pro mládež, kde bylo i taneční představení jednoho robota. Jenže jak vyšlo najevo, šlo jen o obleček a vevnitř byl člověk.
Pokud informaci nepodáte správným způsobem, může se vše dost nepříjemně obrátit proti vám. To se stalo i ruské státní televizi Russia 24, která odvysílala záběry z konference pro mládež o robotice. Součástí toho bylo i představení robota se jménem Boris, který na pódiu zatančil a dokonce se zúčastnil rozhovoru, ve kterém řekl, že mu jde matematika, ale že by se chtěl naučit i kreslit. Lidé sledující záběry však začali o robotovi pochybovat. Jeho pohyby byly až příliš lidské, místo tradičních tenkých kloubů zde byly naopak klouby hodně široké a celý robot vypadal tak, že by vevnitř mohl být i skutečný člověk.
 
 
To se posléze i na některých fotografiích potvrdilo. Bylo totiž např. vidět krk muže uvnitř. Podezření vzbudilo i to, že tolik hi-tech společností pracuje roky na robotech, kteří se dodnes neumí pořádně hýbat a ruští technici by zčistajasna přišli s takovou bombou, o které se nikdy nikde nepsalo. Absence jakýchkoli senzorů, kterými by robot monitoroval své okolí, byla také podezřelá.
 
Televize i pořadatelé se pak snažili situaci vysvětlit tím, že si přeci nikdo nemohl myslet, že by šlo o skutečného robota a mělo být úplně jasné, že jde o člověka. Takto měl být i robot prezentován divákům v hledišti. V podání televize byl ale záznam sestříhán tak, že toto jasné nebylo a člověk mohl nabýt dojmu, že jde o skutečného robota. Televize se tak brání tím, že šlo jen o problém špatné volby slov v reportáži. Později se ukázalo, že jde navíc o obleček, který se dá běžně zakoupit a stojí v přepočtu asi 80 až 85 tisíc Kč.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama