reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Za týden se dozvíme více o Vega, Navi i Zen+

9.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Za týden se dozvíme více o Vega, Navi i Zen+
Společnosti AMD se podařilo velice zaujmout svými procesory Ryzen, ale na poli grafických procesorů teprve čekáme na to, co předvede nová Vega a zda svému výrobci zařídí opětovný návrat grafického hi-endu. Bližší informace budeme vědět za týden.
AMD se totiž chystá příští úterý, čili 16. května, vypustit do světa více informací, které se budou týkat ale nejen Vegy, ale také následovnické architektury Navi a také procesorů generace Zen+. Zatím nemá jít o oficiální vypuštění grafických karet Vega na trh, jako spíše o prezentaci nových technologií a zkrátka toho, co můžeme od AMD čekat v příštích letech. Nástup karet RX Vega na trh ale už byl potvrzen na toto čtvrtletí, i když se zároveň mluví o tom, že jich nebude zrovna mnoho. AMD má prý připraveno jen na 16 tisíc GPU Vega s paměťmi HBM2, které právě prý mohou za celkový nedostatek. Vedle toho se proslýchá, že AMD i jeho partneři nakonec ukáží grafické karty RX Vega světu v průběhu Computexu, čili na přelomu května a června.





Minulý týden také AMD zveřejnilo své finanční výsledky za první čtvrtletí letošního roku, na což reagovaly akcie firmy prudkým sestupem o čtvrtinu hodnoty. Za tím stojí fakt, že mnozí očekávali vyšší tempo růstu tržeb, a to ne nutně těch reálných za první čtvrtletí, ale těch předpokládaných za aktuální čtvrtletí, které mají meziročně růst "jen" o 12 procent. Aktuálně si akcie AMD stojí tak, že od prudkého poklesu na začátku května stačily ještě mírně ztratit a nyní se pohybují těsně nad hranicí 10 dolarů.

Uvidíme tak, co s nimi provede plánovaná prezentace na příští úterý, kdy se o budoucnosti firmy má rozpovídat jednak samotná CEO Lisa Su, ke které se přidá radeonový šéf Raja Koduri a také CTO Mark Papermaster s šéfem divize Computing & Graphics Jimem Andersonem.

Co se týče dlouhodobých plánů AMD, do nich spadá právě Navi a Zen+. Navi bude třetí generace GPU vytvořená v již samostatné divizi Radeon Technologies Group a nastoupí za Polaris a Vegu. Mluví se také o vůbec první architektuře, její vývoj už má na starosti čistě jen tým vedený aktuálním šéfem divize Rajou Kodurim. Půjde také o první GPU od AMD založené na 7nm výrobním procesu GlobalFoundries, pokud ten samozřejmě bude připraven a očekávat můžeme jejich nástup v letech 2018 až 2019. Uvidíme, zda nám 16. květen přinese upřesnění těchto informací.

Nástupnické architektury za aktuální Zen byly už dříve označeny jako Zen+, což je jen prozatimní název pro procesory, které přijdou až za několik let. Aktuálně tu máme Ryzen "Summit Ridge", které v příštím roce budou následovat "Pinnacle Ridge" založené na stejné architektuře, takže půjde v podstatě o refresh a my můžeme očekávat především vyšší takty. Uvidíme tak, co se dozvíme o Zen+ a případně také o nových vícejádrových serverových procesorech Zen, čili především o 32jádrových Naples, které mají nastoupit na trh už velice brzy.

Zdroj: wccftech
reklama
reklama
reklama