reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zastoupení OS na PC v listopadu 2016 – odrazily se desítky ode dna?

6.12.2016, Michal Hala, aktualita
Zastoupení OS na PC v listopadu 2016 – odrazily se desítky ode dna?
Přinášíme aktuální údaje o zastoupení operačních systémů na osobních počítačích v měsíci listopadu. Pro Microsoft to po dvouměsíčním „půstu“ začíná vypadat lépe. Podíl desítek přestal klesat či stagnovat a začal narůstat.
Podíl jednotlivých platforem je následující – Windows mají dohromady 90,95 %, macOS má 6.74 % a zbytek je Linux – 2,31 %. Windows už dlouho s mírnými výkyvy udržuje pozici těsně nad 90 %, macOS stále lehounce klesá, Linux pořád stoupá. Vývoj macOSu a Linuxu zřejmě představuje už dlouhodobější trend.


Podíl OS na desktopu XI/2016
Zdroj: Net Applications


Podíly jednotlivých verzí Windows v rámci platformy jsou následující:
  • Verze XP mají 9,49 % v rámci platformy Windows – už je to pod 10 % a už to bude jen klesat.
  • Verze Vista mají 1,21 % v rámci platformy Windows – jsou tam kde minule, ale pomalu mizí.
  • Verze 7 mají 51,86 % v rámci platformy Windows – takže po posílení zase pokles.
  • Verze 8/8.1 mají 10,96 % v rámci platformy Windows – takže téměř stejně, ale mírný nárůst.
  • Verze 10 mají 26,08 % (minule 25,40 %) v rámci platformy Windows – takže snad odraz ode dna (ve smyslu trendu)!
  • Pro doplnění – starší verze Windows dohromady mají 0,40 % v rámci platformy Windows.

Podíl jednotlivých verzí Windows na desktopu XI/2016

Takže hlavní zpráva je, že desítky už neklesají, ani nestagnují, ale stouply. Zřejmě to bude dáno novými nákupy počítačů, protože upgrade zdarma za jistých podmínek sice ještě platí, ale kdo chtěl, tak už desítky dávno má. Všechny ostatní verze Windows klesají, kromě malinko narostlých dvojčat 8 a 8.1. Těžko říct, čím to je, ale jsou to minimální hodnoty, takže to může být jen chyba měření.


Vývoj podílu OS na desktopu XI/2016
Zdroj: Net Applications


Vysněnou miliardu zařízení Microsoft už zcela určitě nestihne. PC trh stagnuje a desítky sice budou s přirozenou obnovou „vozového parku“ nabývat na podílu, ale to původní tempo růstu dané upgrady zdarma to podle mého soudu už nikdy nebude. Navíc Microsoftu určitě vypadnou mobily, se kterými původně počítal.

Tam je totiž zajímavá situace. Microsoft dělal dlouho a hloupě mrtvého brouka a nechal internetem a médii probíhat informace o zastavení aktivit na této platformě. Což nebylo úplně přesné, protože společnost zastavila jen vývoj a výrobu řady Lumia. Pak následovalo ticho po pěšině a spousta a spousta spekulací o konci celé platformy Windows 10 Mobile.

Domnívám se, že právě to následné mlčení byla ohromná komunikační chyba, kterou až teď zastavil CEO Satya Nadella když řekl: „… neustupujeme pryč nebo zpět od našeho zaměření na mobilní telefony. Co se chystáme dělat, je soustředit se na místa, kde se odlišujeme. Když vezmete Windows Phone, tak kde se odlišujeme, je správa. Je to bezpečnost, je to funkce Continuum…“

Takže si myslím, že je to takhle: Microsoft už nedoufá, že se prosadí s mobilními desítkami plošně, chcete-li masově. Soustředí se na mnohem užší, ale zase lukrativnější trh podnikových (pracovních) telefonů a killer app (nebo feature), která má přitáhnout zákazníky, bude bezpečnost a zejména Continuum. A tady bude nejvíc záležet, jak se podaří zvládnout emulaci prostředí pro x86 aplikace.

Každopádně mobilní segment v dohledné době k oné miliardě zařízení rozhodně nijak zásadně nepřispěje. Možná až delším časem a i to by byl spíš zázrak. Na desktopu budou desítky pomalinku narůstat s přirozenou obměnou PC aspoň do té doby, dokud se neobjeví důvod pro masivní upgrade v rámci celého PC trhu. A na ten to zatím opravdu nevypadá.

Zdroj: Net Applications
reklama