reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Žena chtěla propašovat do Číny přes 200 CPU Intel ve falešném těhotenském břichu

8.12.2022, Milan Šurkala, aktualita
Žena chtěla propašovat do Číny přes 200 CPU Intel ve falešném těhotenském břichu
Přes hranice se už zdaleka nepašují jen drogy. Obchodní válka mezi USA a Čínou znamená např. omezení vývozu čipů amerických výrobců do Číny, nicméně sama Čína má na tyto technologie uvalena vysoká cla, takže se tu pašují např. procesory.
Vztahy mezi USA a Čínou jsou docela napjaté, ale v zásadě jde o obchodní válku se sankcemi, které jsou v některých případech velmi problematické (poměrně účinná likvidace Huawei na světových trzích), některé jsou spíše úsměvné a vyloženě papírové. Např. omezení vývozu výpočetních akcelerátorů s propojením čipů s rychlostí 600 GB/s a výše má zamezit, aby Čína mohla využívat výkonné americké akcelerátory k trénování AI. Nvidia tak vytvořila akcelerátor A800, což je A100 se sníženou propustností NVLinku ze zakázaných 600 GB/s na 400 GB/s a stále extrémně výkonný akcelerátor se tu prodává vesele dál. Sama Čína se ale vyznačuje vysokými dovozními cly. Např. procesory Intel tu jsou drahé a pašování těchto procesorů do země není ničím neobvyklým.
 
 
Na hraniční přechodu Gongbei Port (mezi městem Zhuhai v Číně a Macau) se tak odehrála další zajímavá situace. Mladá žena s těhotenským břichem, jak by měla co nevidět rodit, si to mašírovala přes hraniční kontrolu, když patrně její chůze vzbudila podezření a šla na kontrolu. Byla prohledána a zjistilo se, že její těhotenské břicho je falešné. Vevnitř se skrývalo 202 procesorů Intel (patrně Core 12. nebo 13. generace) a 9 iPhonů (nejspíše starších modelů X nebo XS). Cena tohoto nákladu by teoreticky mohla přesahovat i 100 tisíc USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama