reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zhaoxin Glenfly Arise GT10C0: čínská GPU nastupují

14.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Zhaoxin Glenfly Arise GT10C0: čínská GPU nastupují
Glenfly Arise-GT10C0 se objevila jako desktopová grafická karta, která ovšem už od pohledu nebude představovat žádné nebezpečí pro hi-end firem AMD či NVIDIA. Ve skutečnosti jde spíše o low-end.
Server Tom's Hardware nedávno přinesl informace o kartě s čipem Glenfly Arise 1020, která vypadá téměř stejně jako Zhaoxin Glenfly Arise GT10C0, což dává tušit, že bude mít přinejmenším podobnou výbavu a výkon. A právě výkon modelu Glenfly Arise 1020 byl velice mírně řečeno nízký, neboť v OpenCL testu benchmarku Geekbench 5 dosáhla jen 579 bodů, přičemž i slaboučký Turing v podobě GeForce GTX 1650 je 65x rychlejší (cca 38000 bodů) a ještě starší GTX 1060 6GB je 60x rychlejší. 
 
 
Absence dodatečného napájecího konektoru nám jasně říká, že TBP karty se vejde do 75 W a ostatně ani jednoduchý hliníkový chladič by na více nestačil
 
 
Karta krom relativně velkého GPU také nese jen čtyři paměťové čipy, po dvou na každé straně, ale je připravena celkem na osm pamětí. Půjde tu tak o 64bitovou paměťovou sběrnici, ovšem typ pamětí se nedozvíme, jen že mají tvořit kapacitu 2 GB. 
 
 
Dle autora snímků rozpoznává systém Windows 10 tuto kartu jako jako Zhaoxin VGA Bios a o nějaké funkčnosti se zatím nedá moc mluvit. Jak ale říkají informace serveru THW, výkon těchto karet stejně nebude představovat ohrožení ani pro integrované grafické čipy v procesorech AMD a Intel, leda by šlo o letité modely jako Radeon HD 6480G či Radeon HD 6410D z roku 2011. 
 
Uvidíme však, s čím dalším se vytasí společnost Zhaoxin, neboť je možné, že tyto verze Glenfly Arise nebudou patřit mezi ty nejlepší, jaké v brzké době nabídne. Na druhou stranu, tak či tak to nevypadá na vysoký výkon na watt, když i letitý low-end NVIDIE se pohybuje ve vyšším výkonnostním řádu.  


reklama