reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Změna výchozího prohlížeče ve Windows 11 dá více práce než dnes

19.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Změna výchozího prohlížeče ve Windows 11 dá více práce než dnes
Webové prohlížeče a Microsoft Windows je věčné téma, které přineslo už řadu tahanic včetně vysokých pokut. Microsoft se snaží prosazovat především své prohlížeče a v návaznosti na nich i služby, takže jak to bude ve Windows 11?
Pokud chceme změnit výchozí prohlížeč v systému Windows 10, je to velice jednoduché a rychlé. Stejně jako máme v nastavení aplikací výchozí přehrávač videa, e-mailový klient či prohlížeč obrázků, máme tam i stejnou volbu pro webový prohlížeč. Samotné prohlížeče se přitom při spuštění snaží upozornit na to, že nejsou nastaveny jako ty hlavní a Microsoft se nepřekvapivě pokouší své aplikace prosazovat různými způsoby. Může jít o upozornění na novou verzi Edge v okýnku vyhledávání, anebo samozřejmě zcela nevinná a neúmyslná změna nastavení výchozích aplikací po upgradu systému na novější verzi do původní podoby. 
 
 
Ve Windows 11 se ale nastavení pro výchozí prohlížeč změní. Nejprve bude samozřejmě vše obsluhovat Edge, ale nově už nebude stačit jej jen vyměnit za jiný. Jde totiž o různé typy souborů či prostě přípony, ať už je budeme otevírat na webu či z lokálního úložiště.
 
V prohlížeči můžeme otevírat řadu různých souborů či formátů a ve Windows 11 si dle The Verge budeme muset nastavit výchozí prohlížeč jednotlivě pro formáty HTM, HTML, PDF, SHTML, SVG, WEBP, XHT, XHTML, FTP, HTTP a HTTPS. A pokud Microsoft opravdu nenabídne možnost hromadně převést veškeré přípony asociované s prohlížečem Edge na jiný prohlížeč (či aplikaci), tato novinka asi řadu uživatelů trošku potrápí. 
 
Microsoft to prezentuje jako svou reakci na zpětnou vazbu uživatelů a že tím nabídne možnost podrobnějšího nastavení asociací a že hodlá zcela zrušit aplikační kategorie, čili to samé by mělo platit právě i pro výchozí video přehrávač, audio přehrávač, apod. Tím se toto nastavení více přiblíží systému Windows 7. 
 
 
Tato akce Microsoftu ovšem může přinést prostou reakci vývojářů jiných prohlížečů, kteří prostě mohou při instalaci nabídnout namísto prostého nastavení výchozího prohlížeče podrobné asociace různých přípon, čímž uživatel skutečně získá širší možnosti volby, i když mnozí asi nebudou tušit, co se po nich vůbec žádá. Od Microsoftu by ale bylo hezké alespoň to, kdyby nabídl v rámci menu ukázaného Tomem Warrenem na Twitteru nějaký dávkový způsob změny v nastavení. 


reklama