reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Značky Intel Pentium a Celeron končí a zmizí z mobilní sféry

18.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
Značky Intel Pentium a Celeron končí a zmizí z mobilní sféry
Značka Intel Pentium je tu s námi už téměř 30 let. A své výročí "oslaví" poněkud smutně. Intel totiž chce toto jméno z názvu svých produktů vypustit, alespoň co se mobilních verzí týče. A totéž se má týkat procesorů Celeron.
V roce 1993 byly představeny Intel Pentium a staly se tehdy novými podstatně výkonnějšími modely, které chtěl mít snad každý doma místo starších generací jako 486, 386 a dalších. Později se představily i low-endové verze Celeron, které obvykle běžely na pomalejší sběrnici FSB a vyznačovaly se také menší kapacitou cache pamětí. Dlouhou dobu platily procesory Intel Pentium za to nejlepší na trhu (AMD nicméně dokázalo překonávat poměr ceny a výkonu), což se začalo měnit u Pentia 4, které sice dosahovalo vysokých taktů, ale nebylo s nimi vždy příliš efektivní (některé instrukce trvaly obrovský počet taktů, což vzhledem k vysoké frekvenci mohlo znamenat překvapivě nízký výkon). AMD poměrně úspěšně bojovalo nejprve se svými Athlony XP, ale především později Athlony 64, lépe odstartovalo i éru vícejádrových procesorů.
 
Intel Pentium logo
 
Obě značky ale ze svých někdejších vlajkových lodí postupně udělaly low-endové modely. V případě Intelu se jím Pentium stalo v roce 2006 se zavedením architektury Core. Pentia od té době téměř zmizela ze scény, což se od příštího roku ještě prohloubí.
 

Intel Pentium logo
 
Jak Pentium, tak i označení Celeron totiž zmizí z trhu, alespoň co se mobilních verzí těchto procesorů týče. Intel chce zjednodušit jména a nakupování nových zařízení pro své zákazníky. Nehodlá je dále trápit s těmito řadami procesorů a ty se tak budou jmenovat jednoduše (ale také současně nejednoznačně) Intel Processor. Toto označení tak ponesou low-endové modely a je otázkou, zda se místo zjednodušení nedočkáme ještě větších zmatků, kdy se pod Intel Processor možná schová vše, "co se jinam nevešlo". Zatím není jasné, jak si dále povedou desktopové varianty Pentií a Celeronů, o nichž se prozatím nemluvilo, a je otázkou, zda (a případně) kdy i ty zmizí ze scény.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama