reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zpackaná výroba: objevují se další špatně chlazené grafické karty

13.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Zpackaná výroba: objevují se další špatně chlazené grafické karty
Nedávno jsme se podívali na zapomenutý gumový náprstek v kartě RTX 3090 FE, čemuž zdatně sekundovala karta firmy PowerColor, jejíž teplovodivé podložky ještě stále měly ochranné fólie. Nyní tu jsou další dva případy. 
Dříve se tak ukázala GeForce RTX 3090 Founders EditionRadeon RX 6700 XT od PowerColor, s nimiž jejich majitelé nemohli být spokojeni. Na jednu stranu je zřejmé, že nápravu si jen trošku zručný majitel dokáže zařídit sám a pokud použije kvalitnější podložky, může získat kartu, jejíž chlazení bude ještě lepší, než by mohlo být v původní správně provedené podobě.
 
Na stranu druhou tím napravujeme s využitím dalších investic chybu někoho jiného a také se tím vystavujeme propadnutí záruky, čili pokud jde o zásahy do chladicího systému nové karty, bude možná lepší se pojistit a hardware reklamovat. Je ale pochopitelné, že v dnešní době se bude majitel se svou grafikou loučit jen velice neochotně, byť by mělo jít jen o úpravu chlazení, kterou by měl zvládnout kdejaký servis. 
 
 
Zákazníci také mohou mít aktuálně obzvlášť málo motivace k tomu, aby dokázali přešlapy výrobců karet pochopit. Grafik je málo a aktuálně opět roste jejich cena, čili pokud si někdo pořídí RTX 3060 za cenu, za niž by za normálních okolností kupoval jeden z nejlepších modelů RTX 3080, těžko bude ochoten přehlédnout lajdáctví výrobce, které přitom může pramenit prostě jen z toho, že továrny jedou na doraz. 
 
 
Pokud jde o dva nové příklady, pak první se týká karty Asus 3080 Ti TUF Gaming OC (viz kamaloo92) a druhý pak karty NVIDIA 3080 Founders Edition (viz obamaprism3). 
 
Paměti na kartě firmy Asus se vcelku pochopitelně přehřívaly a snadno dosáhly hraniční teploty 110 °C, čili pak nastoupilo škrcení výkonu. Na čtyřech pamětech GDDR6X totiž nebyly umístěny teplovodivé podložky, takže je nic nespojovalo s tělem chladiče. V případě NVIDIA 3080 Founders Edition zase byl proužek bílé podložky umístěn zcela špatně mezi paměťmi a GPU, takže způsoboval i přehřívání samotného grafického čipu. Zde se dá pochopit, že se podložky mohly při nasazování chladiče na kartu posunout a dotyčný si toho nevšiml. Ovšem problém s chlazením by v obou případech mělo odhalit následné testování, které evidentně neproběhlo, nebo bylo naprosto odfláknuté. 
 
Před instalací nové karty je tak zvláště v této době vhodné si ji podrobně prohlédnout a podívat se zvláště do skuliny mezi ni a chladič, zda neuvidíme nějaký problém. Ten se pochopitelně ukázat nemusí, a tak by měly následovat ještě zátěžové testy a sledování teplot (Afterburner či v případě GeForce RTX 30 ideálně HWInfo64). Majitel si ale musí být vědom, že některé testy mohou být až příliš náročné. V minulosti se řešil zpravidla Furmark a dnes lze dohnat chlazení na pokraj sil těžbou kryptoměn, zvláště když nevíme, jak kartu správně nastavit. Méně zkušený uživatel by tak měl k testování správného chlazení využít prostě nějakou náročnější hru a předem se informovat, jaké obvyklé teploty GPU a pamětí může očekávat.  


reklama