reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple A18 Pro v prvních testech překvapil 28% nárůstem výkonu v MT

26.3.2024, Milan Šurkala, aktualita
Apple A18 Pro v prvních testech překvapil 28% nárůstem výkonu v MT
Apple je králem jednovláknového výkonu, nicméně v tom vícevláknovém už ho konkurence předběhla. První testy nového čipu A18 Pro naznačují, že výkon možná poroste více, než se původně předpokládalo. Je to ale dobře?
Společnost Apple připravuje procesor A18 Pro pro své nadcházející vlajkové lodě mobilních telefonů iPhone 16 Pro. Její procesory vždy kralovaly s velkým náskokem v jednovláknovém výkonu, nicméně firma i v rámci nižší spotřeby a vyšší výdrže trochu vzdala hon za co největším vícevláknovým výkonem (má jen 6 jader místo 8), což se ukázalo jako dobrá cesta. Její iPhony zdaleka nemají největší baterie, v testech výdrže ale berou přesto přední příčky. Proslýchalo se, že stejnou strategii by měla mít i u A18 Pro, kde se mluvilo jen o cca 10% nárůstu ve vícevláknovém (MT) výkonu. První testy ale ukazují výrazně lepší výsledky. Apple tak nejspíš bude i v této oblasti opět více konkurenceschopný, otázkou je, zda to bude dobře nebo špatně (v nedávné anketě se ale 67 % z vás vyjádřilo, že je pro vás důležitější výkon než nižší spotřeba). Pokud to příliš zvýší spotřebu a zahřívání, přičemž to současně zkrátí výdrž na baterii, je dost diskutabilní, zda to bude stát za to.
 
A co nám vlastně ukázaly první testy? Nejprve si řekněme, že klasický A17 Pro ve stávajících iPhonech 15 Pro dosahuje v benchmarku Geekbench 6 výkony okolo 2900 bodů v ST a 7200 bodů v MT. V jednovláknovém výkonu Apple doslova zadupe do země konkurenční Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 s pouhými 2300 body (cca +20 %), ale už mu nestačí v MT, kde mu Snapdragon trochu utíká se 7500 body (cca -5 %). Mediatek Dimensity 9300 je na tom v ST podobně jako Snapdragon s lehce pod 2300 body (cca +20 % pro Apple), ale v MT už sahá blízko k hranici 8000 bodů (cca -10 % v případě Applu).
 
První test A18 Pro s blíže nespecifikovaným chlazením (to totiž může s výsledky u mobilních procesorů hodně zamávat) se ale dostal na 3570 bodů v ST. To se zde bavíme o 22-23% nárůstu jednovláknového výkonu a úplně jiné lize ve srovnání s dnešními Androidy, kde nabídne o více než polovinu vyšší výkon. Otázkou bude, kam se dostane jejich nejnovější generace s jádry Cortex-X5 (a jejich alternativ), která údajně trpí na problémy s příliš vysokou spotřebou, první úniky by tu už ale byly, viz níže. V případě vícevláknového výkonu dosáhly první vzorky A18 Pro hodnoty 9310 bodů, což je zhruba 27-29 % více než A17 Pro v dnešních iPhonech.
 
Pro představu, první úniky ohledně chystaného procesoru Snapdragon 8 Gen 4 posouvají ST výkon na cca 2850 bodů (tedy dokonce pod dnešní A17 Pro), nicméně v MT výkonu už padají hodnoty okolo 10600 bodů (tedy cca 14 % nad budoucí A18 Pro).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama