reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple Music dá provize za 3měsíční provoz zdarma, Taylor Swift vyhrála

22.6.2015, Milan Šurkala, aktualita
Apple Music dá provize za 3měsíční provoz zdarma, Taylor Swift vyhrála
Taylor Swift se kriticky vyjádřila na adresu streamovací služby Apple Music. Nelíbilo se jí, že za 3měsíční provoz zdarma nebudou placeny žádné provize. To se nyní změnilo a Apple je bude vyplácet. Sama Taylor se ale nepříjemně chová k fotografům.
Na stránkách SHW se se zpěvačkou Taylor Swift nesetkáváme poprvé. Už víme, že stáhla veškerá svá alba ze Spotify, protože se jí nelíbí model poslouchání hudby zdarma. Víme také, že své nové album "1989" nedala ani na Apple Music. Dále se kriticky vyjádřila na adresu Apple Music, protože tato streamovací služba chce nabídnout 3 měsíce poslechu zdarma, navíc bez jakékoli kompenzace autorům (Spotify má sice službu trvale zdarma, ale provize i tak platí).


Apple Music logo


V tomto je třeba s Taylor souhlasit. Pokud chce Apple nabízet službu zdarma, ať tak učiní, ale na vlastní náklady a ne na náklady někoho jiného. Spolu s nesouhlasem menších vydavatelství to zabralo a Apple mění svou strategii. Zahajovací období zdarma na vyzkoušení zůstane, provize autorům a vydavatelům nicméně zaplatí.

Nicméně je zajímavé, že Taylor takto vehementně hájí své vlastní zájmy, ale podobně nepříjemně se sama chová k ostatním. Je naprosto v pořádku, že chce být za svou práci placena a je v pořádku, pokud své album prodá 5 milionkrát a bude na něm vydělávat do smrti. Přesto ona sama na fotografech ve smlouvách vyžaduje, aby její pořízené fotografie byly použity maximálně jednou. Dokonce ani v jednom médiu, pro které byly nafoceny, je nelze využít víckrát (pouze je možné použít ji pro tištěnou a internetovou verzi článku současně). Fotografové je pak dle smlouvy nemohou využít např. ve fotobankách a za každou fotografii dostanou zaplacenou maximálně jednou. Taylor, proč ty můžeš být za jednu odvedenou práci placena několikrát a fotograf jen jednou?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama