reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

14nm vs. 7nm: procesory Intel a AMD pod elektronovým mikroskopem

23.9.2020, Jan Vítek, aktualita
14nm vs. 7nm: procesory Intel a AMD pod elektronovým mikroskopem
Overclocker der8auer se nezřídka pouští i hluboko pod povrch chladičů a heatspreaderů dnešního hardwaru. Tentokrát si vzal na pomoc rastrovací elektronový mikroskop, aby se opravdu zblízka podíval na moderní CPU AMD a Intel.
Pod rastrovacím elektronovým mikroskopem (SEM - Scanning Electron Microscope) se nyní neocitlo pouze Core i7-8700K jako dříve, ale pochopitelně nejmodernější desktopová CPU firem Intel a AMD, a to konkrétně Core i9-10900K (Intel 14nm+++) a Ryzen 9 3950X (TSMC 7nm/N7). 
 
 
Pro porovnání der8auer využil konkrétně části procesorových jader obsahující L1 cache, na něž se pak zaměřil mikroskop v laboratořích Tescan. K tomu tak vedla i předchozí videa o návštěvě těchto laboratoří, kde je ukázána i samotná výbava, s jejíž pomocí byly pořízeny výsledné snímky. 
 
 
A co se dozvíme ze srovnávacích snímků. V prvé řadě je třeba říci, že obrázek nahoře ukazuje tranzistory v procesorech Intel a AMD se stejným zvětšením, takže jsou přímo porovnatelné. Je tak jasně vidět, že rozdíl ve velikosti mezi nimi opravdu není značný, alespoň na první pohled. Výška hradel tranzistorů rozhodně podobná je, ovšem další snímek ukáže, že technologie firmy TSMC opravdu dokáže na stejný prostor vměstnat více tranzistorů. 
 
 
Dá se ale mluvit o cca šesti tranzistorech (TSMC) na prostoru pěti (Intel) či sedmi na prostoru šesti, takže o obrovský rozdíl nejde. Jenomže z tohoto dvourozměrného průřezu není možné srovnat celou strukturu čipů a zkrátka jde pouze o jeden dílek celé skládačky. 
 
K dispozici máme ostatně i oficiální údaje o hustotě tranzistorů a ty říkají, že N7 firmy TSMC a 10nm proces Intelu dokáží dostat přibližně 90 milionů tranzistorů na čtverečný milimetr. Čili 14nm proces firmy Intel bude i ve své nejmodernější iteraci jistě celkově výrazně horší než 7nm proces TSMC. Víme také, že 5nm proces TSMC (N5) a 7nm proces Intelu mají mít hustotu tranzistorů také velice podobnou, a to cca 150 milionů na čtverečný milimetr. Ostatně i sám Intel dříve označil oba procesy za srovnatelné a plánuje využít N5 jako záskok za svou 7nm technologii, která nebude připravena včas dle plánu.  


reklama