reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Adaptér umožní využít SO-DIMM paměti DDR5 ve slotech DIMM

10.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Adaptér umožní využít SO-DIMM paměti DDR5 ve slotech DIMM
Nedávno se ukázaly speciální adaptéry od firmy Asus, které umožní využití pamětí DDR4 v deskách se sloty pro DDR5. Nyní se ale objevuje něco trošku jiného, a to s přínosem, který je už velice diskutabilní. 
Adaptér firmy Asus dokáže hostit paměti DDR4 v systému určeném pro DDR5, což se pochopitelně týká procesorů Alder Lake-S. Ty podporují oba typy paměti, a tak tu jde v podstatě jen o to, že daný adaptér zajišťuje potřebné fyzické rozhraní a především pak napájení modulů DDR4. Ty na rozdíl od DDR5 spoléhají na napájení z desky a vzhledem k tomu, že právě desky určené pro DDR5 s tím nepočítají, musí změnu napětí na cílových 1,x V zajistit adaptéry. 
 
 
V případě adaptérů, které se objevily na Akiba PC Hotline, jde však o něco jiného a jednoduššího. V podstatě to je jen karta, která umožní využít SO-DIMM (262 pinů) verzi DDR5 ve slotu DIMM (288 pinů). 
 
Takovou věc tedy logicky můžeme využít leda v případě, že máme lepší přístup k SO-DIMM verzím pamětí DDR5, ovšem podobně jako v případě výše uvedených adaptérů od firmy Asus ani v tomto případě nejde o zboží, které by bylo určeno pro široký trh a mělo za úkol něco řešit. 
 
JET-5669AA je určen spíše pro testování SO-DIMM v desktopových základních deskách, než aby šlo o produkt, který by měl řešit nedostatek paměťových modulů, leda by snad z nějakého důvodu byly na trhu samé SO-DIMM a modulů DIMM se nedostávalo. 
 
Jedná se také o produkt, který nás přijde na 25 dolarů, čili jen za adaptéry bychom pro dvoukanálové zapojení pamětí dali 50 dolarů, o čemž mohou uvažovat leda na západě, kde stále úřadují scalpeři, kvůli nimž jsou ceny modulů DDR5 DIMM velice vysoké. U nás už není problém pořídit 16GB moduly DDR5-4800 za 3500 Kč nebo i levněji, čili žádné podobné opičárny dělat nemusíme, pokud vůbec máme o DDR5 zájem. Jejich ceny jsou ostatně oproti DDR4 vysoké i bez přičinění scalperů. 
 
Zdroj: THW 


reklama