reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AI ChatGPT by zvládla zkoušku MBA, Microsoft zvyšuje své investice

26.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
AI ChatGPT by zvládla zkoušku MBA, Microsoft zvyšuje své investice
Organizace OpenAI a její systém umělé inteligence ChatGPT slaví další úspěchy. Byl totiž vyzkoušen u dvou studijních zkoušek a u obou by byl schopen prolézt a zkoušku složit. Jednu dokonce s velmi slušným výsledkem.
Systémy umělé inteligence se stále zlepšují a jedním z příkladů je i ChatGPT od OpenAI. Do této organizace mimo jiné investuje další peníze společnost Microsoft, která už před 4 lety investovala miliardu dolarů. Microsoft by si tak chtěl vylepšit pozici v oblasti umělé inteligence, kde se nyní hodně tlačí Google. Ten sice stejně jako Microsoft oznámil propuštění více než 10 tisíc zaměstnanců, ale zároveň se nechal slyšet, že hodlá spustit okolo 20 projektů spojených s umělou inteligencí.
 
ChatGPT
 
Systém ChatGPT byl nedávno vyzkoušen ve dvou zajímavých nasazeních. Šlo o dvě studijní zkoušky. Tu první měly na svědomí AnsibleHealth a Brown University a zjišťovalo se, zda by byl systém schopen splnit zkoušku United States Medical Licensing Examination (USMLE). Tou musí projít všichni budoucí doktoři. Podle výsledků by ChatGPT ve většině testů dosáhl více než 50% hodnocení, což by mělo stačit na složení zkoušky. Nebyl by to sice oslnivý výsledek s velkou rezervou, ale i tak jde o pozoruhodný výkon.
 
Další byla zkouška MBA v oblasti managementu. Vyzkoušel to profesor Christian Terwiesch na Wharton School School of Business, University of Pennsylvania. Podle něj ChatGPT ukázal excelentní výsledky v oblasti analýzy procesů, které byly založeny na případových studiích. Pochvaloval si nejen správnost odpovědí, ale také ukázková vysvětlení, nicméně u pokročilejších konceptů už AI začala selhávat. AI také udělala školácké chyby v poměrně jednoduché matematice 6. ročníku, což naznačuje, že u složitějších úloh by to mohlo být ještě horší. Zajímavé ale bylo především to, že pokud člověk dodal trochu nápovědy, obvykle se velmi dobře chytla a dokázala své chyby pozoruhodně dobře opravovat. Podle Terwiesche by ChatGPT mohl složit zkoušku se známkou B nebo B-.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama