reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AI vytvořila realistickou virtuální loutku mluvícího Obamy

14.7.2017, Jan Vítek, aktualita
AI vytvořila realistickou virtuální loutku mluvícího Obamy
Nová umělá inteligence z Univerzity ve Washingtonu má potenciál vložit slova do úst člověka, který je ve skutečnosti nikdy neřekl a prezentovat to na přesvědčivém videu. Pro začátek byl pro tento účel vybrán projev bývalého prezidenta USA. 
Umělá inteligence je na vzestupu a už dnes má potenciál leckomu řádně zamotat hlavu a v tomto případě třeba vypustit do světa velkou informační kachnu. Však možnost vložit do úst nějakého státníka libovolná slova, která pronese vlastním hlasem a rovnou na přesvědčivém videu, to je něco velice snadno zneužitelného.
 
obama speech
 
Nová AI technologie výzkumníků z Univerzity ve Washingtonu byla představena na konferenci SIGGRAPH v Los Angeles. V tomto případě sice vyřčená slova Obama opravdu řekl, takže jde "pouze" o jejich aplikaci na jiný videozáznam, ale zkombinujme to třeba s technologií Lyrebird a můžeme Obamovi vložit do úst libovolný text, který bude synchronizovaný s jeho mimikou a pohybem rtů. 
 
​  
AI k tomu potřebuje jako vstup mnoho videozáznamů, z nichž se naučí člověka napodobit a zjistit, jakou mimiku používá, jak vyslovuje jednotlivá slova a hlásky, jak pohybuje hlavou a tak dále. Jde se dokonce až tak daleko, že se studují vrásky a i proto je výsledek tak pozoruhodný. V tomto případě je ale tak dobrý především proto, že záznamů bývalého prezidenta Obamy jsou k dispozici stovky hodin a jde především o to, že jde o záznamy, na nichž hovoří přímo do kamery, z nichž může AI lépe učit. 
 
Můžeme se tak podívat na to, co si pro nás chystá budoucnost, v níž bude asi ještě mnohem těžší orientovat se ve zpravodajství a rozlišovat reálné události od nafingovaných a lživých. Třeba ale vznikne i jiná AI, která bude mít zase za úkol takovéto podvody odhalovat.
 
reklama