reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aktualizace už zase rozbila Windows Defender, nyní havaruje kvůli tečkám

19.4.2020, Milan Šurkala, aktualita
Aktualizace už zase rozbila Windows Defender, nyní havaruje kvůli tečkám
Máme tu další problém aktualizace od Microsoftu. V krátké době po sobě se objevila další chyba antiviru Windows Defender. Ten nyní dokáže zhavarovat na souborech, jejichž název obsahuje dvě tečky.
Zhruba před měsícem rozbila jedna aktualizace antivirové řešení Windows Defender, které pak přeskakovalo některé soubory. Tentokrát tu máme další update, který způsobuje rovnou pád aplikace. Rychlý sken fungoval obvykle bez problémů, ale kompletní sken u některých uživatelů způsobil pád a zastavení antiviru. Proč to u někoho padalo a u někoho ne, bylo nejprve záhadou. Pak se ale přišlo na původ chyby. Uživatelé, kteří se v tom začali více vrtat, zjistili, že Defender padal v případě, kdy se snažil zkontrolovat soubor, jehož název obsahoval dvě tečky v názvu (např. "soubor..txt").
 
Microsoft Windows Defender logo
 
Ještě zajímavější je to, že problém nezpůsobila aktualizace samotné aplikace, ale jen aktualizace virové databáze. Problematickými se ukázaly být jak verze 1.313.1638.0, tak i 1.313.1666.0. Další z variant 1.313.1687.0 se nicméně už ukázala být v pořádku a pády Defenderu opravila. Pokud vám tedy Defender padá při skenování, bylo to způsobeno vadnou databází a její aktualizací na nejnovější by se už mělo vše opravit (dalším způsobem je přejmenování souborů se dvěma tečkami, ale aktuální virová databáze se hodí i tak).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama