reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Alder Lake vs. Raptor Lake: jak se změní nároky na napájení?

16.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Alder Lake vs. Raptor Lake: jak se změní nároky na napájení?
S nástupem 10nm desktopových procesorů Intel nelze očekávat, že se zmírní nároky na napájení, spíše tomu bude naopak. Nyní se navíc díky Igoru Wallossekovi můžeme podívat na to, jak se bude situace vyvíjet dále v rámci generace Raptor Lake.
Alder Lake mají být spíše náročnější na spotřebu než Comet/Rocket Lake, o čemž jsme mluvili nedávno. To podporují jednak fotografie prvních desek s bohatou výbavou napájecích fází a pak také údajné dokumenty samotného Intelu, které ukazují především na zvláště žravé 65W verze. Jde však konkrétně o vrcholnou proudovou zátěž, což ukazuje na větší důraz na turbo. 
 
 
Nyní se ale budeme bavit o Alder Lake-S a jejich nástupcích Raptor Lake-S, které mají přijít na trh v druhé polovině příštího roku s vylepšeným systémem cache, podporou LPDDR5X a asi již vynechanou podporou DDR4. VideoCardz také mluví o větším počtu slabších jader v nejlepší konfiguraci 8C+16c. 
 
Základní rozdělení na modely s TDP 125 W, 65 W a 35 W má zůstat stejné, ovšem zvýšit se má limit PL2 při snížení PL4. První dobře známe, jde o hodnotu udávanou opět ve wattech, v jejímž rámci může procesor zvyšovat takt svých jader. Jde tak o hodnotu vztahující se k turbu, přičemž při dodržení specifikací může procesor v těchto úrovních spotřeby setrvat jen po omezenou dobu (tau) a pak se musí po určitou dobu vrátit na PL1, čili na výchozí TDP. 
 
PL4 (Power Limit 4) je přitom skutečně konečný limit, jenž by neměl být nikdy překročen a pokud jej bude dosaženo, do 10 ms musí zareagovat nadproudová ochrana, čili v takovém případě se počítač ihned nouzově vypne/resetuje. Raptor Lake-S 125W přitom mají využít mírně zvýšené hodnoty PL2, ale s výrazně sníženou PL4, zatímco PL1 (TDP), jak už bylo řečeno, zůstaly beze změny. 
 
 
Dále tu máme stejné tabulky pro 65W a 35W verze, kde je situace podobná. Vychází se tu z uniklých dat, která Intel připravil jako doporučení pro výrobce zdrojů, čili zvláště z hlediska proudové zátěže jde o hodnoty, kde se počítá s dostatečnou rezervou. 
 
 
 
Vypadá to tak, že Raptor Lake-S budou klást na turbo ještě větší důraz než Alder Lake-S, takže lze počítat s ještě větším rozdílem mezi základními takty a nejvyšším turbem. Nicméně to teprve uvidíme, ostatně se tu chystají generace s architekturou, jaká tu ještě nebyla. Respektive byla v podobě Lakefield, ale tyto velice úsporné procesory s 1C/4c lze považovat spíše za malé demo přicházejících produktů. 
 
Zdroj: Igor's Lab


reklama