reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Alef Model A: objevuje se další projekt létajícího auta

27.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Alef Model A: objevuje se další projekt létajícího auta
Myšlenka létajícího auta je pro mnohé lákavá a nyní tu máme další takový projekt. Byl představen na Draper University v San Mateu v Kalifornii a prozatím jde jen o koncept, který má prototypy hodně vzdálené od plánované podoby.
Spousta lidí sní o létajících autech a prozatím jde obvykle o hodně divné nepraktické pokusy, které jsou docela mizerné jako letadla a ještě mizernější jako auto. Tomu konkuruje kategorie malých letounů s vertikálním startem (eVTOL) schopná sice letu, ale neschopná jízdy. Příkladem může být např. nedávno ukázaný XPeng X2, který společnost označuje jako létající auto, ačkoli nejezdí. Jim Dukhovny z Alef Aeronautics prezentoval na Draper University v San Mateu v Kalifornii svoji ideu létajícího auta, které by mělo létat i jezdit. Na první pohled vypadá tak trochu jako sportovní kabriolet, bližší pohled ale prozradí, že jde o něco úplně jiného.
 
Alef Model A
 
Pohled seshora ukáže, že auto je pěkně "děravé". V podstatě je zde karoserie z něčeho, co připomíná podlahové rošty a osm rotorů je spojeno jen velmi jednoduchým rámem (divné je, že takto nejsou připojena kola). Uprostřed je prostor pro posádku, který je polohovatelný. Celé by to mělo fungovat tak, že díky čtyřem kolům by vůz měl být schopen jízdy, a když bude potřeba letět, zapnou se rotory, které vůz vznesou do vzduchu. Pro rychlejší let se celý vůz naklopí o 90° a poletí vlastně svou horní stranou vpřed. Aby se cestující nedívali stranou, celá střední část se natočí ve směru jízdy.
 
Alef Model A
 
Toto elektrické auto by teoreticky mělo doletět 110 km daleko. Dukhovny věří, že auto bude prodávat od roku 2025 tzv. early adopterům za částku 300 tisíc USD. Prozatím však existují jen první hodně nevzhledné prototypy, které mají k zamýšlené podobě velmi daleko. Na vývoji pracují dva týmy, aby bylo vše rychleji hotovo.
 
Alef Model A
 
Osobně zde vidím hned několik problémů. Hned tím prvním je samotná legislativa a možnost provozování létajících aut. Auto je nejen drahé, ale také velmi nepraktické bez nějakých výraznějších úložných prostorů a vypadá to, že uvnitř bude velmi stísněný prostor (např. solární auto Lightyear One je sice ukrutně drahé, ale aspoň je to rozumně použitelné auto). Není ani prakticky ověřeno, že to takto opravdu bude rozumně létat. A co si myslíte vy? Má Alef Model A šanci se stát reálným létajícím autem?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama