reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Amazon AWS nyní nabízí instance EC2 na Mac mini s CPU Intel

2.12.2020, Milan Šurkala, aktualita
Amazon AWS nyní nabízí instance EC2 na Mac mini s CPU Intel
Amazon Web Services nyní nově přichází i s instancemi Elastic Compute Cloud (EC2) založenými na platformě společnosti Apple. Konkrétně jde o výpočetní centra založená na počítačích Apple Mac mini.
Uživatelé systémů Amazon Web Services (AWS) dlouho žádali o výpočetní centra založená na platformě Applu. Nyní se dočkali a Amazon představuje Elastic Compute Cloud (EC2), který využívá malých počítačů Mac mini. Díky tomu je zde možné např. vyvíjet aplikace Xcode pro systémy macOS, iOS, iPadOS, tvOS i watchOS a prohlížeč Safari. Zajímavostí je však to, že ačkoli Apple nedávno představil nový procesor Apple M1 a Mac mini na něm postavený, tato centra jsou postavena na Mac mini ještě s procesory Intel, které Apple pomalu opouští. Konkrétně má jít o 6jádrový Intel Core i7 8. generace se základním taktem 3,2 GHz a Boost frekvencí 4,6 GHz. Každý tento systém má 32 GB paměti.
 
Amazon Web Services (AWS)
 
Instance běží v rámci Virtual Private Cloud (VPC) s teoretickou propustností 10 Gbps. Amazon nicméně slibuje 8 Gbps pro data a 55000 IOPS při 16kB blocích. Instance využívají systém macOS 10.14 Mojave a macOS 10.15 Catalina, přistupovat k nim lze přes VNC a SSH. Dostupné jsou v USA (Severní Virginie, Ohio, Oregon), pro Evropu jde o centrum v Irsku a pro Asii v Singapuru. Společnost Amazon plánuje, že by se v příštím roce měly objevit i instance na nových procesorech Apple M1.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama