Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD oficiálně představuje 5GHz procesor FX - upraveno

11.6.2013, Jan Vítek, aktualita
AMD oficiálně představuje 5GHz procesor FX - upraveno
Před týdnem se objevila zpráva, dle níž jsme mohli vytušit, že oficiální představení slibovaného 5GHz procesoru AMD se blíží. Dnes tak tedy AMD konečně učinilo a uvedlo na trh první zakoupitelný procesor pracující na 5 GHz a jak můžeme tušit,...
Před týdnem se objevila zpráva, dle níž jsme mohli vytušit, že oficiální představení slibovaného 5GHz procesoru AMD se blíží. Dnes tak tedy AMD konečně učinilo a uvedlo na trh první zakoupitelný procesor pracující na 5 GHz a jak můžeme tušit, jde spíše o marketingový než technologický úspěch, neboť i samotná zpráva se zabývá především dosažením magické hranice 5 GHz a ne samotným výkonem či jinými vlastnostmi a není tak klasickou tiskovkou, na níž jsme zvyklí. Výkon vysoko taktovaného procesoru FX si ostatně můžeme snadno odvodit z našeho testu, kde je i přetaktovaný procesor AMD Vishera s jádry Piledriver.





Dle očekávání jde o procesory AMD FX-9000, a ty budou jako první montovat do svých sestav výrobci PC a až pak se asi dočkají maloobchody a volný prodej. Konkrétně se jedná o modely FX-9590 na 5 GHz a FX-9370 na 4,7 GHz, přičemž tyto frekvence znamenají maximální hodnoty, ke kterým se procesor má dostat díky Turbo Core 3.0.

Firma AMD nám tedy moc podrobností o nových procesorech neprozradila, tedy ani základní frekvenci či hodnotu TDP, která by měla mít dle dřívejších neoveřených zpráv velmi vysokých 220 W. Namísto toho uvedla několik svých prvenství, kam patří dosažení mezníku 1 GHz v roce 2000, první "nativní" čtyřjádrový procesor, první APU a první čtyřjádrové SoC architektury x86.

Zde je třeba připomenout, že slovo "nativní" u čtyřjádrového procesoru je na místě, neboť první čtyřjádrový procesor měl na trhu Intel, ovšem složený ze dvou dvoujádrových. Nakonec se můžeme pozastavit nad prvním APU, což je skutečně pravda, pokud to tedy budeme brát tak jako první procesor s výrazně výkonnějším grafickým jádrem, než ve své době bylo obvyklé. Jinak jsou APU v podstatě normální SoC.

Zdroj: TZ AMD