reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD prý chce vyrábět APU i GPU u Samsungu

1.2.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD prý chce vyrábět APU i GPU u Samsungu
Na jihokorejských technologických fórech má původ zatím přinejlepším fáma o tom, že AMD hodlá "outsourcovat výrobu některých APU a GPU" do firmy Samsung. O outsourcingu samozřejmě nemůže být řeč, ale to není to hlavní. 
Outsourcovat svou výrobu může nyní třeba Intel, zatímco AMD jako firma, která už dávno své vlastní výrobní kapacity nemá, může leda část své výroby přesunout z jedné firmy do druhé. A právě o tom se nyní mluví a pochopitelně jde o přesun z firmy TSMC do zmíněného Samsungu. 
 
 
V prvé řadě je třeba říci, že AMD jistě nemá v TSMC přiděleny takové kapacity v rámci 7nm procesu, jaké by potřebovalo. Hlavní otázka zní, zda oslovením Samsungu může nyní něco získat.
 
Právě dnes jsme se dozvěděli o tom, že Samsung se sám obává toho, že nebude dost výrobních kapacit pro výrobu čipů pro mobilní telefony, ale v tomto ohledu není zcela jasné, zda se tím míní i výkonná SoC tvořená moderními procesy. Nicméně Samsung asi zrovna nesedí na nevyužitých moderních výrobních kapacitách, jak se ukázalo především loni na příkladu nástupu nových GeForce s čipy Ampere. 
 
Co konkrétního ale říkají ony "informace z Hong-kongu", které se objevily na fórech v Jižní Koreji? Píše se tu, že AMD hledá cesty, jak zvýšit svou dostupnou výrobní kapacitu o 50 či více procent, ale toho nedosáhne u TSMC. Proto koluje fáma, že AMD by chtělo Samsungu svěřit výrobu některých APU a GPU. Nyní se má tak AMD rozhodovat o tom, zda se mu vyplatí vynaložit další náklady na spuštění výroby vybraných čipů u Samsungu, anebo bude lepší spolknout ztráty způsobené nedostatečnou kapacitou výroby u TSMC. 
 
Lze si představit, že Samsung by opravdu mohl posloužit pro výrobu některých slabších produktů, například APU generace Lucienne se Zen 2 či méně výkonných GPU Radeon. Nyní lze navíc počítat s tím, že nedostatek hardwaru na trhu bude opravdu dlouhodobý a AMD přitom potřebuje expandovat. O tom jsme psali i nedávno v článku, který se týkal údajného záměru firmy Intel obsadit linky TSMC právě i na úkor AMD. To nepřijde hned, ale situace k tomu směřuje, a proto jsou tu i takové názory, že AMD by se mělo co nejvíce snažit o navýšení svého podílu na trhu do té doby, než se Intel zotaví, stejně jako se zotavil po zahození architektury Netburst. A k tomu AMD potřebuje především další výrobní kapacity, aby si mohlo zajistit lepší výchozí pozici pro dobu, až "to přijde". 


reklama