reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 7000 už za pár hodin: sledujte stream 30. srpna v 1:00

29.8.2022, Milan Šurkala, aktualita
AMD Ryzen 7000 už za pár hodin: sledujte stream 30. srpna v 1:00
Uvedení nové generace procesorové architektury AMD Zen 4, procesorů Ryzen 7000 "Raphael" a nové patice Socket AM5 je už za dveřmi. Stane se tak za pár hodin, kdy budeme moci sledovat oficiální uvedení.
Dlouho očekávaná událost se blíží. AMD už za pár hodin představí několik důležitých novinek. Bude to nová procesorová architektura AMD Zen 4, spolu s tím budou představeny nové procesory AMD Ryzen 7000 "Raphael" na ní postavené a po dlouhé době to bude také změna patice. Nové procesory budou využívat Socket AM5. Uvedení proběhne 29. srpna 19:00 ET, což přepočteno na náš čas znamená 30. srpna v 1:00 ráno. Kdo tak dlouho vydrží vzhůru, může sledovat uvedení novinek jako první (v tomto musíme pochválit Apple, který má své keynote v 10:00 PT, tedy v pro nás mnohem lidštějších 19:00). Stream bude možné sledovat např. na YouTube kanále společnosti AMD.
 
AMD Ryzen 7000
 
Pojďme si shrnout, co vlastně nové Ryzen 7000 přinesou. Procesory budou využívat architekturu Zen 4 a budou vyráběny aktualizovanou verzí 5nm procesu u TSMC, chiplety pak využijí 6nm proces. Sama architektura má proti Zen 3 přinést 8-10% navýšení IPC, což není málo, ale ani moc, nicméně spolu s vyššími takty se počítá s o více než 15% navýšením výkonu v jednovláknových aplikacích. Celkově má ale navýšení výkonu ve vícevláknových aplikacích přesahovat 35 %, AMD navíc slibuje i o 25 % lepší efektivitu (výkon na watt). Tomu sice trochu odporuje navýšení TDP u těchto procesorů, nicméně si na druhou stranu musíme uvědomit, že TDP neznamená, že přesně tolik bude i procesor brát. Procesory budou vrcholit modely s 16 jádry a podporou 32 vláken.
 
Využijí novou platformu Socket AM5, kterou můžeme znát také jako LGA1718. Základní desky mohou využívat nových chipsetů B650, B650E, X670 a X670E, procesory budou standardně podporovat paměti DDR5-5600 a zvládat 28 PCIe linek. Pokud jde o zahájení prodejů, na to si možná budeme muset ještě počkat, zatím se hovoří o 27. září. Uvidíme však za pár hodin, až AMD oznámí oficiální data, která se mohou lišit.
 
Aktualizace: Procesory byly představeny, podrobnější článek si můžete přečíst zde.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama