reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD uždibuje Intelu další kus podílu na Steamu

4.12.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD uždibuje Intelu další kus podílu na Steamu
Na rozdíl od DIY trhu je postup AMD v průzkumech na Steamu pomalý, ale zato vytrvalý. Nyní tu máme nové statistiky, které také ukazují popularitu grafických karet, kde se na předních místech nic nezměnilo, ovšem to se dalo čekat.
Steam má vysokou setrvačnost a jeho průzkumy jsou ovlivněny i tím, že jde o účty uživatelů, které rozhodují a ne o samotné sestavy. Nicméně i to má svou hodnotu, neboť se pak ukazuje, na čem uživatelé Steamu opravdu hrají, ať už jde o člověka s vlastním počítačem, na který si nenechá sáhnout, nebo o sestavu v kavárně či herně. 
 
 
AMD už dlouho Intelu užírá podíl na Steamu a nyní se dostalo na 26,91 procent, takže za dva měsíce jde o další cca 2 procenta a to rozhodně není tak mírný postup, jak by se mohlo z grafu zdát. AMD má navíc slušné vyhlídky na to, že tento trend bude pokračovat, a to alespoň v průběhu dalšího roku. 
 
Intel si na jaro chystá nové Rocket Lake-S, o nichž dnes už víme dost na to, aby bylo zřejmé, že novým Ryzenům asi moc nezatopí. A kdyby snad přišlo nějaké překvapení, pak AMD má jistě možnost jít s cenami Ryzenů 5000 níž vzhledem k tomu, že ty oproti starším modelům přišly na stejném procesu se stejnými počty jader, a přitom o 50 dolarů dráž. 
 
V druhé polovině roku už bude čas na Intel Alder Lake-S, jejichž výkon je zatím ve hvězdách, ovšem ty už budou soupeřit spíše s 5nm procesory Zen 4. AMD tak má potřebnou hybnost k tomu, aby ve svém trendu na Steamu pokračovalo. A co grafické karty? 
 
 
I tam pokračuje nastolený trend, v němž Pascaly už ztrácí, ovšem jejich náskok byl takový, že na předních třech místech stále ještě odolávají i Turingům. GeForce GTX 1060 navíc ještě bude odolávat dlouhé měsíce, než ji z výšin sesadí nějaká jiná populární karta, ale vypadá to, že žádný nový kandidát na tak oblíbeného nástupce tu zatím není.  


reklama