reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD zaznamenalo 19% pokles tržeb, ale dál už chce růst

22.4.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD zaznamenalo 19% pokles tržeb, ale dál už chce růst
Společnost AMD hned po Intelu ohlásila své finanční výsledky, které podle očekávání nejsou nejlepší. Tržby se meziročně propadly o celých 19 procent, a to na 832 milionů, ovšem firma se dívá do budoucnosti s optimismem.
Tržby pouhých 832 milionů dolarů jsou tak na úrovni intelovské divize Internet of Things Group a už dlouho AMD nemá ani desetinové tržby jako Intel, který za první kvartál získal 13,7 miliard. Můžeme ale doufat, že AMD se blíží ke dnu, od kterého se bude moci odrazit, a to s pomocí nových produktů. Jenomže ty by měly plně ovlivnit tržby až ve třetím letošním kvartálu, ale i v tom druhém by se dle výhledu měla situace zlepšovat. Zmíněné tržby představují 19% meziroční a 13% mezikvartální pokles. Ještě na konci minulého roku to tak byly tržby blížící se jedné miliardě (958 milionů).





Není tak divu, že se prohloubily operační ztráty na 55 milionů a čistá ztráta vyrostlla na 96 milionů. Jenomže celkový dluh firmy se za poslední rok téměř nezměnil a dále zůstává na částce mírně nad 2,2 miliardy. A je celkem zřejmé, že v AMD museli s poklesem tržeb počítat, a tak komentáře k výsledkům nevyjadřují zklamání, ale spíše se upínají k budoucím produktům a vytvoření "stabilní základny pro růst". Lisa Su uvedla, že se dále vylepšuje kondice divize Computing and Graphics, která ale již neexistuje jako jedna, neboť se od ní už na podzim odštěpila Radeon Technologies Group. AMD však evidentně stále shrnuje jejich výsledky do jedné kategorie, což nám umožní srovnání s předchozími kvartály a roky. Třžby této divize tak výrazně klesly, ale operační ztráta je i tak nižší než před rokem. V posledních měsících také AMD zaznamenalo dvouciferný (percentuelně) nárůst prodejů Radeonů 300, takže to vypadá, že ty zachránily sdruženou divizi Computing and Graphics před ještě větším propadem.





Lisa Su na druhou polovinu tohoto roku slíbila růst tržeb, který zajistí nové produkty AMD, což budou především grafické karty s čipy Polaris. Objevit se ale mají také nová APU "Bristol Ridge", která využijí platformu s paticí AM4, a tedy i paměti DDR4. Připraví tak základ pro nástup 14nm procesorů Zen a nyní už bylo oznámeno, že první APU nové generace jsou dodávána OEM partnerům již od března (jde ale o mobilní verze).

Společnost AMD tak sází na to, že se mu podaří uspět na tradičním PC trhu, ovšem takový Intel se i pomocí propouštění 12 tisíc zaměstnanců připravuje na to, že právě tento trh bude v budoucnu méně výdělečný. Intel se chce více zaměřit na IoT a elektronické paměti.





Finanční zpráva také přinesla zajímavou zmínku o tom, že GPU Polaris 11 se zaměří na notebooky a Polaris 10 bude určen pro mainstreamový desktopový trh i hi-end notebookový. Dle toho bychom tak vůbec nemuseli mít možnost koupit grafickou kartu s Polaris 11, čímž by se nabídka nových karet s Radeony oproti očekáváním značně omezila. AMD by se tím přiblížilo k NVIDII, která má také v nejbližší době vyslat na trh jen jedno herní GPU řady Pascal (GP104).

Pro druhý letošní kvartál AMD předpovídá růst tržeb o cca 15 procent a za růst tržeb má nakonec platit i pro meziroční srovnání mezi 2016 a 2015, a to díky novým produktům "pro nadšence, výkonná herní PC i pracovnáí stanice". Zlepšit se má i kondice divize Semi-Custom and Embedded, a to díky novým zakázkám. Že by tím měli na mysli nová APU pro vylepšenou PlayStation 4 a zbrusu novou konzoli Nintendo?

Zdroj: TZ AMD
reklama