reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Americká vláda se zaměřila na Epic i Riot Games kvůli vazbám na Tencent

22.9.2020, Jan Vítek, aktualita
Americká vláda se zaměřila na Epic i Riot Games kvůli vazbám na Tencent
Dobře víme především o společnosti Epic Games, že má důležité vazby na čínskou společnost Tencent. To platí i pro Riot Games a americká vláda se nyní kvůli tomu na obě společnosti zaměřila. Co to znamená?
Jedna z námitek lidí, kteří opovrhují snahou firmy Epic Games protlačit se mezi důležité herní platformy, je kromě používaných praktik (exkluzivity) právě i to, že Tencent vlastní 40 % celé firmy. Právě koupě tohoto podílu v roce 2012 navedla Epic Games na cestu vedoucí ke hrám coby službě (Games as a service), což lze vidět zvláště na Fortnite. A díky Fortnite zase Epic získal dost prostředků k tomu, aby mohl více prosazovat svůj Unreal Engine a především aby mohl spustit obchod Epic Games Store a s ním šlapat na paty Steamu pomocí exkluzivit a pravidelně nabízených her zdarma. 
 
 
Americká Komise pro zahraniční investice tak měla zaslat dopisy adresované firmám Epic Games, Riot Games a dalším již nejmenovaným, v nichž se žádá o poskytnutí informací ohledně bezpečnostních protokolů využívaných pro správu osobních dat občanů USA.
 
Je tak vcelku jasné, odkud vítr vane. Aktuálně se totiž mluví především o službě TikTok a také o tom, jaká data sbírá a zda nemohou být zneužita právě čínskými firmami či vládou. Američany tak začaly zajímat i jiné firmy, které mají zřejmé vazby na čínské protějšky, jež do nich už dříve investovaly. 
 
A právě Tencent má své investice v řadě společností, z nichž jsme v tomto článku ještě nejmenovali Activision Blizzard. Zde si tak můžeme připomenout kauzu s banem hráče zvaného Blitzchung, který během streamu vyjádřil podporu protestujícím v Hong Kongu. Reakce firmy Activision Blizzard tak byla mnohými viděna jako projev servility vůči jejímu čínskému investorovi. 
 
Vedle herních společností pak Tencent investuje i jinde, a to dokonce i do Redditu a vypadá to, že americká vláda se po firmě Huawei, která je nyní už z hlediska světové konkurenceschopnosti v podstatě vyřízená, zaměřila na další cíl. Uvidíme, co bude dál. 
 


reklama