reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Americký Senát hlasoval proti konci síťové neutrality

17.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Americký Senát hlasoval proti konci síťové neutrality
Federal Communication Commission (FCC) v minulém roce vyvolala prudkou reakci, když hlasovala pro konec síťové neutrality, kvůli čemuž se její předseda Ajit Pai stal přes noc velice (nechvalně) slavný. Americký senát se však nyní postavil do cesty.
Konec síťové neutrality v USA by znamenal, že poskytovatelé internetového připojení by mohli začít rozlišovat mezi daty. Mohli by tak ovlivňovat rychlost služeb ve prospěch vlastních řešení, nabízet různé balíčky připojení, kde by rychle tekla data třeba jen ze sociálních sítí a kdo ví, co jiného by se dalo ještě vymyslet. Pro zákazníky by to v podstatě znamenalo, že ten, kdo by chtěl rychlé připojení bez rozdílu původu dat, by si připlatil, a to nejspíše dost výrazně. 
 
Nyní se do cesty těmto plánům postavil americký Senát, který hlasoval pro zrušení rozhodnutí FCC z minulého roku, čímž by síťová neutralita zůstala zachována. Ovšem usnesení Congressional Review Act (CRA) má před sebou ještě dlouhou cestu, než se stane zákonem. Podporu získal od všech demokratických senátorů, k nimž se přidali ještě tři republikáni, a to Susan Collins, Lisa Murkowski a John Kennedy. CRA tak prošel díky 52 hlasům proti 47 (senátor McCain nebyl přítomen). 
 
 
Stále však platí, že síťová neutralita padne s příchodem 11. června, pokud se nestane nic zásadního. Hlasování Senátu sice vypadá jako ona zásadní věc, ale budou potřeba i další kroky, jež však pravděpodobně nepřijdou. Nyní půjde CRA do dolní sněmovny a pokud měli republikáni v horní sněmovně mírnou většinu, tu dolní ovládají s rozdílem 42 křesel (235 ku 193). Nejspíše se tak z jejich řad nenajde ani vzdáleně dost lidí, kteří by mohli hlasování zvrátit. 
 
A pokud by se stalo i to a v pekle začalo poprchávat, zákon by ještě musel jít do rukou prezidenta Donalda Trumpa k podpisu. Ten však přitom už několikrát vyjádřil svůj nesouhlas s ideou síťové neutrality, takže by CRA nejspíše vetoval. Že by se pak v Kongresu našlo dost lidí na přehlasování tohoto veta, to už je čirá fantazie.  
 
Poskytovatelé tak už asi mají připraveny nové nabídky, které s 11. červnem vstoupí v platnost. Například AT&T se netají s tím, že chce zavést placenou prioritizaci dat, i když slova jako blokovat nebo škrtit jsou zatím ještě zapovězena. ISP se spíše zamilovali do možnosti účtovat více za data, která budou mít přednost před ostatními, ale otázka je, jestli to nakonec nebude úplně jedno, jak to nazveme.
 


reklama